Despre frigărui

_099

Nu știu cine a inventat frigăruile, dar bine le-a făcut! Că se cheamă skewers, brochettes, souvlaki, șașlik, șiș kebab, satay ori yakitori, contează mai puțin. În principiu, o frigăruie constă dintr-o tijă subțire, ascuțită la un capăt, confecționată din lemn (cel mai adesea), ori din metal, în care se înfig (NU se înfing!) bucățele/cuburi de carne/legume/ciuperci/fructe (marinate ori ba), care ulterior se procesează termic pe foc de lemne sau cărbuni. Se pot pregăti însă și la cuptor (cu gaze sau electric) ori în tigaia-grill.

Americanii de la epicurious.com au dat cinci legi de bază întru obținerea frigăruilor perfecte (zic ei). Legea numărul 1 zice că să nu amesteci pe aceeași frigăruie chestii diferite. Din ce-am văzut (și mâncat) eu, această lege este respectată de majoritatea bucătăriilor etnice.

Continuare…