Şomajul tehnic este perioada în care salariaţii sunt trimişi acasă deoarece unitatea nu are de muncă pentru ei.
Potrivit Codului Muncii, şomajul tehnic reprezintă întreruperea activităţii angajatorului în baza articolului 53 din Codul Muncii, perioadă în care salariaţii beneficiază de o indemnizaţie plătită din fondul de salarii. Valoarea indemnizaţiei de şomaj tehnic nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Iată ce prevede articolul 53 din Codul Muncii:
„(1) – Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.”
În contextul pandemiei, Guvernula emis câteva acte normative referitoare la șomajul tehnic. În prima formulă, Ordonanța de urgență 30/2020 avea anumite prevederi restrictive, iar Ordonanța 32 a adus unele modificări și a simplificat aceste proceduri:
– În primul rând, nu mai este nevoie de certificat de situație de urgență (CSU) eliberat de Ministerul Economiei.
– Nu mai sunt 2 categorii de beneficiari, orice angajator poate să beneficieze de acești bani pentru plata șomajului tehnic, în condițiile în care, pe proprie răspundere, își asumă că activitatea sa a fost redusă sau întreruptă temporar sau parțial. De fapt sunt prevederile din Codul Muncii, art. 52, litera c, care reglementează șomajul tehnic. În acest moment orice angajator care și-a redus activitatea sau și-a întrerupt-o total sau parțial poate beneficia de șomajul tehnic.
– Banii se plătesc în maximum 15 zile, s-a redus la 15 zile de la 30 de zile, tocmai pentru că banii se dau nu ca un decont, ci ca plată pentru șomajul tehnic. Deci angajatorul nu trebuie să plătească pentru ca apoi să vină cu cerere de decont.
– Documentele pe care trebuie să le depună sunt modelele reglementate prin ordin al ministrului Muncii – cerere, declarație pe proprie răspundere și lista cu persoanele angajate care au avut contractele suspendate.
Lista beneficiarilor de şomaj tehnic a fost completată cu noi categorii afectate de criza de coronavirus.
Astfel, au fost incluse în categoria persoanelor care pot beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic cei care desfăşoară şi au activităţi în relaţia cu organizaţiile cooperatiste meşteşugăreşti. De asemenea, cei care desfăşoară şi au relaţii contractuale cu structurile sportive şi avocaţii, cei care au realizat în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie şi care nu depăşeşte nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o restrângere a activităţii la nivelul amintit pot beneficia de această indemnizaţie de şomaj tehnic.
Indemnizaţiile sunt exceptate de la executare silită prin poprire, pe perioada stării de urgenţă şi 60 de zile după încetarea stării de urgenţă.