duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateDestructurarea unei grupări...

Destructurarea unei grupări acuzate că a clonat carduri în Belgia

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, miercuri, 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi mai multe judeţe, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări formată din români, acuzată că a clonat, în Belgia, carduri de alimentare cu carburant, prin montarea de dispozitive de citire pe pompe din benzinării, prejudiciul cauzat fiind de 400.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară au coordonat efectuarea a 26 de percheziţii domiciliare şi punerea în aplicare a 51 mandate de aducere.

Percheziţiile au fost efectuate de către poliţiştii de la BCCO Cluj-Napoca (9), BCCO Bacău (6), BCCO Timişoara (2), BCCO Oradea (2), BCCO Iaşi (2), BCCO Piteşti (2), BCCO Bucureşti (2) şi BCCO Craiova (1).

Activităţile au fost desfăşurate în baza a cinci ordine europene de anchetă emise de autorităţile judiciare din Belgia, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare de bani.

Descinderile au avut loc în cadrul unei acţiuni operative, desfăşurate simultan în şapte state europene, în trei dosare penale instrumentate de autorităţile judiciare din Belgia, cu un prejudiciu estimat de 400.000 de euro.

Activitate infracţională vizată, constând în fraude cu carduri de alimentare cu carburant, a început în 2018 şi a continuat până în martie 2022.

Suspecţii, de origine română, foloseau diverse tehnici de skimming, cum ar fi montarea de dispozitive pe pompele de carburant pentru a obţine datele electronice de pe banda magnetică a cardurilor originale de combustibil şi codurile PIN ale acestora. Cu datele electronice obţinute clonau acele carduri, obţinând carduri de combustibil false care le permiteau să cumpere carburant în mod fraudulos.

Potrivit normelor belgiene, toate camioanele care circulă pe drumurile publice sunt obligate se fie dotate la bord cu un On Board Unit (OBU), care este întotdeauna pornit şi care facturează doar kilometri parcurşi pe drumurile cu plată. Cardurile de combustibil false au fost folosite pentru a încărca bani pe dispozitivul belgian de raportare a taxelor rutiere.

Ulterior, folosind dispozitivul de raportare a taxei rutiere (OBU), suma încărcată pe dispozitiv, dar necheltuită efectiv cu taxa de drum, era rambursată în conturile bancare aflate sub controlul persoanelor implicate în activitatea infracţională.

La locuinţele percheziţionate au fost descoperite şi ridicate două portofele fizice de moneda virtuală, 26 telefoane mobile, 27 unităţi de stocare, şapte laptopuri, o tabletă, 21 OBU (On Board Unit), 52 de carduri din plastic prevăzute cu bandă magnetică, un card alb fără bandă magnetică, 76 carduri bancare, 30 grame substanţă vegetală de culoare brun maronie susceptibilă de a fi cannabis, patru pistoale din care unul cu bile din plastic (airsoft) şi trei cu bile de cauciuc, precum şi sumele de 134.100 lei, 12.420 euro, 100 dolari canadieni şi 2.100 lire sterline.

Persoanele faţă de care au fost emise mandate de aducere vor fi conduse la sediul unităţilor de poliţie în vederea audierii şi continuării cercetărilor.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare şapte mandate europene de arestare. De asemenea, a fost emis şi pus în aplicare un ordin european de indisponibilizare prin care s-a pus sechestru asigurător asupra bunurilor a 21 de persoane fizice şi juridice, precum şi asupra a 90 de conturi bancare, până la concurenţa sumei reprezentând prejudiciul cauzat, precizează DIICOT.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul EUROJUST.

La activităţile desfăşurate de către BCCO Bacău şi BCCO Cluj au asistat şi ofiţeri de poliţie din Belgia.

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...