joi 12 septembrie 2024

.

Cum a fost inventat...

Condiționarea aerului este procesul de îndepărtare a căldurii și de control al umidității...

Marker, liner, koki… Ce...

Marker pen, fine liner, marking pen, felt-tip pen, flow marker, sign pen (în...

Descoperă luxul și rafinamentul...

În inima vibrantă a Bucureștiului, două edificii redefinind conceptul de lux și eleganță...

BMW M5 : Căteva...

BMW M5 este o mașină extrem de interesantă pentru iubitorii de performanță și...
AcasăOpiniiEditorialDin ciclul ,,Doar...

Din ciclul ,,Doar câteva cuvinte, la ceas de zi, la ceas de seară”…

rp_bsn-1-470x3421.jpg

4. SUBIECTE INCITANTE…

În noul număr al revistei ,,Plumb” (84/martie 2014), care marchează începutul primăverii cultural-artistce băcăuane, prima pagină este dedicată unei tematici destul de rar abordată și supusă dezbaterii cotidiene: globalismul și arma sa culturală, multiculturalismul, definit de profesorul și scriitorul Ovidiu Hurduzeu, drept ,,o ideologie de orientare stângistă ce pune semnul egalității între toate culturile lumii”.

De altfel, Daniel Corbu, autorul editorialului ,,Babiloglobalizarea, naționalismul și identitatea românească”, nu face altceva decât să mai tragă un semnal de alarmă asupra declinului uman generat de globalizare, ,,această utopie postmodernă bazată pe instuționalizarea schimburilor și a producției, pe dominația multinațională, pe intercațiunea zonelor de influență”, ceea ce afectează bineânțeles, ,,identitatea culturală și spirituală a statelor, în special a celor mici, din care facem și noi parte”.

Cu privire la tematica abordată, mă număr și eu printre cei care au lansat o provocare pentru discutarea unui astfel de subiect, dar ecourile sunt slab perceptibile la nivelul conștiințelor. În ciuda moliciunii manifestate, veți avea ocazia să citiți mai pe larg despre globalizare și efectele produse, într-un material pe care îl voi posta în zilele ce urmează…

Un alt subiect evitat cu precădere de mai toți pupincuriștii politicii băsesciene, este cel legat de imaginea și profilul unui președinte, care presupune înainte de toate, legalitate și moralitate.
În acest sens, jos pălăria, cu aprecieri unanime din partea tuturor celor nemânjiți, obiectivi și cinstiți, pentru rândurile scrise cu mult curaj și demnitate de Virgil Mocanu (,,Profilul optim al candidatului la președinție”), urmate în cheia alambicatului politicianism românesc, de articolul scriitorului Gheorghe Drăgan (”Legal, deci… moral?”).

Chiar dacă politica financiară este una destul de greu digerabilă, mai cu seamă în contextul actual generat de seria interminabilelor crize, este mai mult decât lăudabilă prezența în paginile revistei a unui expert în domeniu, alias dr. ing. ec. Costel Ceocea, președinte și director general SIF Moldova SA, care continuă într-o manieră modernă dar pe înțelesul tuturor, serialul intitulat ,,Cultura investițională între ficțiune și rațiune”. Din bogatul cuprins al revistei nu este uitată evocarea inegalabilului poet Nichita Stănescu (,,Dacă e martie, e Nichita!”- Mircea Bostan) și nici aniversarea șugubățului poet și publicist Dan Sandu, un om cu totul special, un caracter aparte, o îngemânare a marilor suflete și talente literare moldovenești. La Mulți Ani Maître!

Deosebit de interesante și celelalte pagini închinate prozei și poeziei autohtone, artei și culturii băcăuane, criticii și istoriei literare, martirajului eroilor luptei anticomuniste, bucuriei de a trăi prin sonoritatea cuvintelor…

ROMULSU DAN BUSNEA

P.S. Voi reveni cu cele promise în rândurile de mai sus…

De citit!

Ce trebuie să știe proprietarii de mașini înainte de a-și monta cârligul de remorcare

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu, dar este important să înțelegi toate aspectele legale și tehnice înainte de a face acest pas. 1. Alegerea cârligului de remorcare potrivit Primul pas este să alegi un...

Bacău: A fost odată Casa de Cultură

Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău reprezintă un simbol al vieții culturale și artistice din oraș, evocând o nostalgie profundă în inimile celor care au avut privilegiul de a participa la evenimentele organizate acolo de-a lungul decadelor. Situată...

Bolile comune la câini: La ce trebuie să fie atenți proprietarii?

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este o prioritate pentru orice stăpân responsabil. Există multe boli la care câinii sunt predispuși, iar unele dintre ele pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și măsuri...