Dorada, pește regal sau regal cu pește?

100 copy

Noi îi spunem “dorada”. Cam la fel ca spaniolii (dorada), nemții (dorade), francezii (daurade), portughezii sau italienii (orata). Grecii, turci și bulgarii, deși o ortografiază diferit (τσιπούρα, çipura, ципура) o numesc “tsipura”. Englezii îi zis “sea bream”, iar pe numele ei științific se cheamă Sparus aurata. Un pește care trăiește în Marea Mediterană și se hrănește în special cu crustacee și moluște. Evident, este nelipsit în bucătăria mediteraneană. Atât pentru carnea sa albă, nu prea grasă, cu o textură inconfundabilă și gust plăcut, dar cât și pentru faptul că are foarte puține oase (cam ca păstrăvul). Ceea ce vedeți în raioanele de pescărie ale hypermarketurilor românești, refrigerată sau, mai rar, congelată, comercializată sub denumirea de “doradă regală” este un produs de acvacultură.

Articol integral (și lung 😉 ), AICI.