duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOpiniiEditorialDosar România: Sistem...

Dosar România: Sistem vs Democrație (2) România dezbinată

bsn (1) Ceea ce se întâmplă în aceste zile în România, poate afecta grav sănătatea, vitalitatea și chiar viitorul acestui popor. Și nu e vorba aici doar de manifestațiile prin care propagandiștii Sistemului încearcă anularea votului din 11 decembrie, așa cum au făcut-o și în 2012 la referendumul de demitere a președintelui Băsescu, așa cum au regizat-o și în 2015 la căderea Guvernului Ponta, ci mai degrabă de modul în care percep unii dintre noi semnalele, mesajele și îndemnurile care li se transmit de către cei care dețin puterea în așa-zisul ,,stat de drept”.

O sintagmă menită să-i aburească și să-i deruteze pe români, deși pentru cei cu scaun la cap se vede cu ochiul liber că avem de-a face cu un stat mafiot, așa cum a recunoscut însuși fostul președinte Băsescu, care l-a și nășit de fapt; un stat în care Monica Macovei a aranjat în așa fel încât Băsescu să poată numi procurorii și șefii instituțiilor de forță, tocmai pentru ca acesta să-și poată masca fărădelegile comise de el și de camarila sa, dar și pentru a deține controlul total asupra acestora; un stat în care sentințele judecătorești ce-i privesc pe ultimii doi președinți au așteptat să vadă mai întâi rezultatul alegerilor; un stat în care în mai toate instituțiile publice mișună ofițeri acoperiți, iar judecători sunt luați cu cătușele din complete și băgați la pușcărie, în timp ce înlocuitorii lor dau sentințe maxime adversarilor politici, dinainte plănuite; un stat în care șefi ai instituțiilor care ,,veghează la siguranța statului” sau care ,,luptă împotriva corupției” se dedau abuzurilor și ilegalităților de tot felul și, mai mult decât atât, nici măcar nu sunt numiți pe criterii de competență și experiență, ci în urma unor trocuri politice; un stat în care dezbaterile pentru punerea în aplicare a unor legi sau ordonanțe de urgență au loc și se rezolvă în stradă și nu în Parlament; un stat în care manipularea și dezinformarea opiniei publice au devenit instrumente de spălat creiere aduse la rang de artă; un stat cu președinți jucători-dezbinatori și mai puțin sau deloc moderatori, așa cum ar trebui să fie potrivit Constituției;

Pentru aceste aspecte (și lista nu e încheiată) nimeni nu a mai ieșit în stradă, așa cum firesc ar fi fost să se întâmple, cum nu s-a ieșit în stradă nici atunci când s-au tăiat salarii și pensii și s-au închis spitale.

Și dacă tot au ieșit unii în stradă pentru o ordonanță despre care mai că n-au habar deloc, de ce n-au ieșit și în timpul Guvernului Cioloș, când a fost aprobată ordonanța de urgență provocată de Raluca Prună, care opera două aberante modificări în Codul Penal și Codul de Procedură Penală? Cât despre OUG nr. 13/2017, cea care chipurile a inflamat o parte a opiniei publice și care este una foarte tehnică, s-au prezentat suficiente argumente care au demontat toate sloganurile propagate în aceste zile, astfel încât nu o să mai insist asupra ei, deoarece explicațiile pe larg le găsiți în special pe site-urile de specialitate.

De ce n-a ieșit lumea în stradă și atunci când Monica Macovei a introdus o serie de noi prevederi în legile reformei justiției prin care, de la ea încolo, ministrul Justiţiei primeşte dreptul de a propune CSM numiri şi revocări ale procurorilor-șefi, adică exact ceea ce ea acuza între 2001 şi 2003, argumentul fiind politizarea justiţiei, ministrul de resort fiind om politic?

De ce nu iese lumea în stradă pentru a solicita adoptarea de urgență a Legii răspunderii magistraților? Căci, o astfel de lege este una de o importanță vitală pentru un stat democratic, deoarece ar elimina o serie de grave abuzuri, de violări ale drepturilor omului săvârșite în domeniul justiției, mai ales că, în cazul magistraților, nu există nicio instanță superioară de control, în afară de Inspecţia Judiciară şi CSM, instituţii formate din colegii judecătorilor şi procurorilor verificaţi pentru comiterea unor abateri.

Pentru un om normal, care nu pune botul la toate intoxicările media, care respinge categoric atacurile și amenințările furibunde ale propagandiștilor Sistemului îndreptate spre cei care au câștigat atât de detașat și de curat alegerile din 11 decembrie 2017, totul este foarte clar: perdanții alegerilor și oamenii Sistemului nu acceptă în niciun fel înfrângerea și încearcă să revină la putere prin orice mijloace, unele neconstituționale și nedemocratice (ordonanța cu pricina fiind doar pretextul manifestațiilor), ajutați de un președinte-jucător-instigator-dezbinator, de instituții și organizații antiromânești și antidemocratice cu rol de poliție politică, precum și de o mare masă de propagandiști plătiți cu bani grei ca să-i dezinformeze și să-i manipuleze pe cei fără de conștiință, fără o minimă pregătire politică, fără respect față de principiile și valorile democrației.

Atâta timp cât actualul președinte sare cu orice ocazie la gâtul coaliției PSD + ALDE, cea care a dat Guvernul și care are majoritatea în Parlament, atâta timp cât acesta descalecă în mijlocul demonstranților care urlă lozinci anti-Guvern și anti-Parlament și instigă la ură și la încălcarea legilor, atunci în niciun caz nu putem vorbi despre un președinte al tuturor românilor. Ci de un președinte care îi dezbină pe români, care dezbină o întreagă Românie.

Și ca o scurtă completare, iată și părerea lui Călin Popescu Tăriceanu (de altfel cam anemic în ultima perioadă) despre reacțiile din ultimele zile ale președintelui Iohannis, pe care îl cunoaște mai bine ca mulți dintre noi: ,,Ce era în capul președintelui când a vorbit despre oameni integri la vârful statului? În momentul în care tu însuţi eşti condamnat pentru modul în care ai obţinut nişte case, ai o problemă că n-ai restituit cei 300.000 de lei statului, pe care i-ai încasat necuvenit, nu se ştie dacă ţi-ai plătit impozitele pentru meditaţii, poţi să vii şi să dai lecţii Parlamentului sau altora? Mi se pare foarte, foarte nepotrivit. Cred că funcţia de preşedinte presupune o anumită experienţă politică, o anumită pregătire pe care, în mod evident, preşedintele pare să nu o aibă”.

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Dar asta nu e totul. Voi reveni curând…

Al vostru, Romulus Dan BUSNEA

P. S. De ultimă oră: Iohannis și CSM, înfrângere în fața CCR, care a decis că nu există conflict între instituții pe tema OUG 13/2017 și că, această ordonanță a fost dată ded Guvern în condiții perfect legale! Dar, surpriza cea mai mare a fost furnizată de CSM, CARE A EXCLUS-O DIN MAGISTRATURĂ PE JUDECĂTOAREA camelia bogdan, unul dintre principalii artizani ai condamnărilor abuzive. Se stânge lațul în jurul adevăraților penali și asta începe să sune a bine!

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...