miercuri 22 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăYin&YoungDouă echipe de...

Două echipe de la Colegiul Național Ferdinand I au obținut primele două locuri la Olimpiada Naționala de Creativitate Științifică

La prima ediție a Olimpiada Naționala de Creativitate Științifică din România, Bacăul a ras primele două locuri la secțiunea juniori. Felicitări!” acestea au fost cuvintele cu care domnul profesor univ. dr. Mihai Dimian, Prorector cu activitatea științifică al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Președinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică a încheiat premierea olimpicilor naționali.

Două echipe a câte trei elevi formate de la clasele a V-a și a VI-a A de la Colegiul Național Ferdinand I au obținut primele două locuri la Olimpiada Naționala de Creativitate Științifică. Alte două echipe de elevi de liceu de la același colegiu au fost premiați cu un premiu trei și o mențiune.

Olimpiada a fost structurată pentru două categorii de participanți, juniori (clasele a V-a – a VIII-a) şi seniori (clasele a IX-a – a XIII-a), având următoarele secţiuni tematice: Ştiinţe fundamentale; Ştiinţe aplicate; Tehnologia Informaţiei şi Robotică. Participarea la olimpiadă s-a desfăşurat în echipe de 2 – 3 elevi, care au intrat în concurs după etapa județeană cu un proiect sau un studiu din domeniul ştiinţific sau tehnic. La etapa naţională s-au calificat 38 de echipe, numărul maxim permis de regulament, echipe care au totalizat 99 de elevi proveniţi din 15 judeţe.

Locul 1 la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, secțiunea Juniori (clasele de gimnaziu V-VIII) a fost obținut de echipa MegaBot formată din elevii: George Spulber, Sofia Măgirescu și Matei Ciobotaru. Alături de acest premiu echipa Megabot a primit și premiul I Aurel Vlaicu la secțiunea Tehnologia informației și Robotică precum și un premiu special al OSIM România.

Locul 2 al Olimpiadei a fost obținut de echipa VuVuBot formată din elevii: Mihai Scorțanu, Dan Alexandru, Matei Pătrașc-Bălan. VuVuBot a obținut alături de premiul II național și premiul I Aurel Vlaicu la secțiunea Științe fundamentale.

Echipa Finder formată din elevii Ionuț Iacob, Ana-Maria Olaru, Alessia Munteanu a obținut premiul III Grigorie Moisil la secțiunea Tehnologia informației iar Echipa ThugiBot formată din elevii Octavian Ungureanu și Georgiana Prisacaru a obținut Mențiune la secțiunea Științe aplicate.

Pe întreg parcursul desfășurării Olimpiadei, activitățile de susținere a lucrărilor de creativitate științifică și jurizare au alternat cu activități de informare și formare în domeniul inventicii și educației creative precum și cu un program cultural turistic în județul Suceava.

Evenimentul a fost unul de o importanță științifică și culturală deosebită deoarece prin provocările oferite celor 38 de echipe calificate la etapa județeană, Olimpiada a fost prima olimpiada de acest gen din România care a scos la iveală caracterul atât practic cât și creativ al educației științelor pentru elevi. Juriul olimpiadei a fost reprezentat de profesori de marcă ai loturilor naționale la disciplinele matematică, fizică, informatică, biologie și chimie și o seamă de profesori universitari de specialitate. Toți profesorii care au pregătit copii pentru această olimpiadă au selectat copii și au lucrat în mod voluntar, alături de părinți la pregătirea copiilor pentru olimpiadă. Profesor coordonator pentru juniorii câștigători de la Colegiul Național Ferdinand este doamna profesoară Ana Întuneric. La seniori, echipa THUGIFbot a fost coordonată de doamna profesoară Cristina Sichim iar echipa FINDER profesor a fost domnul Cătălin Costel Gărgăun.

Elevii olimpici și profesorii însoțitori au avut oportunitatea de a participa și la Târgul Internațional de Inventică și Educație Creativă pentru Tineret, ICE-USV (Innovation and Creative Education) precum și la prezentările 10-InSTED (10-minute presentations about Innovation in Science, Technology, Engineering and Design) în perioada 18-19 iunie 2019. Târgul Internațional de Inventică și Educație Creativă pentru Tineret, ICE-USV a reunit lucrări ale studenților din țară și străinătate care la rândul lor au fost premiate de același juriu și foarte apreciate de colegii de liceu și gimnaziu din țară.

Etapa naţională a Olimpiadei de Creativitate Ştiinţifică a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava şi Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” – centru UNESCO. Festivitatea de premiere a Olimpiadei a avut loc ieri, 19 iunie 2019, începând cu ora 15:00 în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, premiile oferite de Ministerul Educației Naționale fiind suplimentate de medalii, diplome și premii speciale oferite de organizatorii locali și de OSF Global Services, sponsorul principal al Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică.

Prima Olimpiadă de Creativitate Ştiinţifică din România a avut loc la Universitatea din Suceava, universitate care în momentul de față deține locul 1 în România la numărul de invenții brevetate. Domnul rector al Universității Suceava a declarat că este posibil ca în puțin timp Universitatea Suceveană să dețină și locul 1 în Europa. Olimpiada Naționala de Creativitate Științifică vizează dezvoltarea competenţelor specifice creativităţii în domeniul ştiinţific şi tehnic la elevi.

Echipele Colegiului Național Ferdinand I, Bacău au impresionat prin creativitate, cunoștințe din domeniu științific, profesionalism și bineînțeles prin proiectele premiate.

Nicolae Alexandru

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...