Clinica Oftalmologica Gauss din Bacau a implementat, de curand, doua inovatii in domeniul oftalmologiei: chirurgia cataractei cu ajutorul laserului in femtosecunda si implantarea unei noi generatii de cristaline artificiale prin incizie de 1.2 mm.
Operatii demonstrative realizate cu aceste tehnici au fost transmise in direct participantilor la Congresul National de Oftalmologie ce a avut loc la finele acestei saptamani, la Sinaia.
Operatiile au fost realizate de dr. Cristian Postolache, medic al clinicii, si de catre alti trei chirurgi cu experienta din Romania, dr. Cosmin Rosca, dr. Andrei Filip si dr. Catalina Corbu.
Laserul in femtosecunda este cea mai noua tehnologie de operatie a cataractei, fiind superioara din punct de vedere al preciziei, sigurantei, centrarii implantului de cristalin si predictibilitatii, fata de tehnologia clasica cu ultrasunete. Acest laser emite pulsuri cu durata de ordinul femtosecundelor (10 la puterea -15) avand proprietatile unui cutit cu taietura foarte fina, de aproximativ 6 microni. Cu ajutorul lui se pot realiza inciziile de la nivelul corneei, la nivelul capsulei anterioare a cristalinului si in interiorul acestuia, ajutand astfel la indepartarea cataractei.
Incepand cu luna martie a acestui an a fost introdusa pentru prima data in Romania aceasta tehnologie, iar acum Clinica Gauss vine sa prezinte experienta primelor 100 de cazuri facute de catre doctorul Cristian Postolache.
Cealalta inovatie este reprezentata de implantul de cristalin numit INCISE. Implantul este facut din materiale extrem de performante (cea mai noua generatie de polimeri acrilici) care permit calitati optice exceptionale, aducand beneficii atat chirurgului cat si pacientului. Printre calitati enumeram: suparafata fara aberatii optice, cu dioptriile distribuite uniform, asigurand astfel o calitate foarte buna a vederii ; margini drepte pe 360 grade, lucru care reduce rata opacifierii capsulei posterioare pe termen lung. De asemenea, datorita proprietatilor materialului, acest cristalin este conceput sa poata fi intodus in interiorul ochiului printr-o incizie foarte mica, de 1.2 mm, fata de incizii de 1.8 mm prin care se introduc celelalte cristaline.
Toate acestea conduc la o reducere a astigmatismului postoperator, scaderea timpului operatiei, sigilare mai buna a plagii la sfirsitul operatiei si nu in ultimul rand, asigura cresterea claritatii vederii.