vineri, septembrie 29, 2023

Destinații de vacanță: Rânca

Rânca este o stațiune turistică în curs...

  Două zile de concerte incendiare la festivalul de blues de la Dărmănești

Orasul  Două zile de concerte incendiare la festivalul de blues de la Dărmănești
- Advertisement -

Prima ediție a Festivalului international de blues ,,Open Air Blues in the garden festival” s-a încheiat. Atmosferă senzațională, vreme superbă și peisaje asemenea, muzică de cea mai bună calitate, ospitalitate și foarte bună organizare, cam acestea au fost ingredientele care au dus la reușita festivalului de la Dărmănești, în cele două zile ale weekend-ului trecut (28 și 29 august).

Pe scena din Complexul sportiv „Uzu”, în condiții de siguranță și protecție pentru participanți, formații și artiști din țară și străinătate au evoluat într-o manieră profesionistă, originală, deseori explozivă, o bucurie și o reală încântare pentru toți cei care au venit să-i.vadă.

,,Din păcate, situația generată de Covid-19 l-a împiedicat pe mult iubitul nostru Joe Rusi

să ajungă din Norvegia la Dărmănești, iar britanicul Will Wilde, din cauza accidentului suferit, a lipsit și el la apel. Sperăm ca vremurile ce vor veni să fie mai bune cu noi și să ne vedem cu ei în 2021. Am avut însă parte de un Rareș Totu absolut genial, atât la pupitrul `monstrului` cât și pe scenă. Am avut parte de un Szabo Zsolt Quintet absolut senzațional, care au sunat ca pe un CD.

The Southern Cockroaches cu al lor Lazy Red au fost revelația acestei prime ediții și nu puțini sunt acei care m-au întrebat lucruri despre ei. Sir Blues Vali Răcilă, Ana Radzic & Blue Family Reunion Band, Florin Giuglea Trio, Silviu Dan Iliescu de la Axis, alături de Mike Godoroja & Blue Spirit, Marcian Petrescu, și Iris-Nelu Dumitrescu ne-au deslușit tuturor sensul expresiei `Legends Never Die`. O mare plecăciune pentru `frații noștri din Serbia`, care au parcurs ceva kilometri pentru a ajunge la Dărmănești, dar și pentru voluntarii noștri, care au fost sufletul evenimentului”, a spus Marius Diaconescu, principalul inițiator și organizator al evenimentului.

,,Pentru toate cele care nu au ieșit așa cum trebuia o să ne iertați în timp, pen’ că sunteți buni, iar despre cele care au ieșit fix așa cum ne-am dorit, duceți vestea mai departe! Duceți vestea că la Dărmănești s-a născut un event care este cu și despre oameni și muzică. Mulțumesc tuturor acelora care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple și care au avut încrede în noi”, a mai spus Marius Diaconescu.

Pentru ca amintirea acestei prime ediții să rămână vie, dar și și pentru a reveni și la edițiile viitoare, la inițiativa organizatorilor, artiștii invitați au plantat câte un puiet de stejar, care le va purta numele în timp.

Impresii: ,,De astăzi avem un stejar! Îl găsiți, de vreți, la Dărmănești! Frumoasă inițiativă!

Felicitări organizatorilor, mulțumim dragi prieteni din Dărmănești!. Ne-am simțit extraordinar, iar vouă cred că v-a plăcut muzica noastră”. (Nelu Dumitrescu, fondatorul și liderul trupei Iris).

,,Vă rog să mă credeți prieteni … măi, n-aveți nevoie să mergeți în Elveția, sunt la Dărmănești! Am avut un concert de la care am plecat călcând pe nori… Ne-am bucurat de natură și de publicul minunat pe care l-am avut. A fost o primă ediție a unui festival,căruia îi dorim mult succes. Să ne revedem cu drag și la alte ediții!” (Mike Godoroja)

,,Sunt născut în Onești, dar spre rușinea mea n-am fost niciodată la Dărmănești. Dar iată-mă acum, într-un loc încântător, atât de propice muzicii blues”. (Marcian Petrescu, care și cu această ocazie a aniversat 20 de ani de prodigioasă activitate pe tărâmul muzicii)

,,Prima cântare, după pandemie, cu băieții ăștia! Nu ne-am mai văzut de aproape 6 luni și mi-au lipsit enorm. Sper să nu mai treacă încă 6 până să ne revedem! Mulțumim, Marius Diaconescu, pentru primire și ospitalitate!” (Silviu Dan Iliescu, chitarist Axis)

,,După mult timp am împărțit din nou scena cu fratele meu român din altă mamă, Lazy Red, ne-am bucurat să reîntâlnim vechi prieteni și să legăm noi prietenii. Încă o dată mi s-a reamintit de ce iubesc atât de mult România!” (Ana Radzic, Belgrad, Serbia)

În aceeași locație a avut loc și cea de-a treia ediție a Târgului Gospodăriilor de Produse Montane ,,La Porțile Nemirei – tradiții și obiceiuri”, eveniment marca ,,Fabricat în Dărmănești”, organizat de autoritățile locale și GAL Valea Muntelui. Producători din zona Valea Trotușului și Valea Muntelui au expus o gamă largă de produse tradiționale precum brânzeturi proaspete din lapte de oaie, pastrame, cârnați afumați, prăjituri de casă, pâine ungurească cu cartofi, siropuri, sucuri și dulcețuri din fructe de pădure, produse apicole, fructe și legume de sezon, dar și cojoace, ii, opinci, sculpturi în lemn, măști și costume populare pentru sărbătorile de iarna. O premieră a constituit-o prezentarea a două noi sortimente de vin, obținute din coacăze roșii și coacăze negre, produse de Ferma Dărmănești, care deține o plantație de coacăze în suprafață de circa 4.000 mp.

Manifestările de la Dărmănești au fost organizate de Asociația ,,Sunetul Munților”, împreună cu autoritățile locale. Unul dintre partenerii eventului a fost și Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, care a oferit artiștilor străini, mape cu materiale care promovează obiectivele turistice din județul Bacău.

Romulus-Dan BUSNEA

 

 

Alte titluri