17.8 C
Bacau

DUBLĂ ANIVERSARE LA PENITENCIARUL SPITAL DIN TÂRGU-OCNA

De stiut!

La sediul Penitenciarului Spital din orașul-stațiune Târgu-Ocna a avut loc marți, 1 iulie a.c., sărbătorirea a 163 de ani de atestare documentară și totodată, hramul capelei unității, ,,Sfinții Făcători de Minuni și Doctori fără Arginți, Cosma și Damian”. Cu acest prilej a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii de către părintele Paul Vamanu, preotul capelan al unității, care a amintit în cuvintele sale despre importanța acestui eveniment istoric și spiritual.

File de istorie: Penitenciarul Spital Târgu-Ocna, cunoscut în istoria sa de peste 163 de ani și ca ,,Penitenciarul Sanatoriu TBC”, este situat în partea de nord-vest a oraşului Târgu-Ocna având ca vecini cartierul Ţărăncuţa şi calea ferată care străbate Moldova de la est la vest şi care este puntea de legătură cu Ardealul.

Împrejurările care au determinat înfiinţarea penitenciarului în această localitate, se datoresc în exclusivitate existenţei unor rezerve însemnate de sare. Exploatarea sării se făcea în mai multe ocne concomitent, dar în una singură munceau condamnaţii la muncă silnică, introduşi în ocnă la începutul osândei şi ieşind de acolo două ori pe an, cu ocazia sărbătorilor religioase, de Crăciun şi de Paşte. În anul 1851, domnitorul Moldovei Grigore Ghica (1849-1856), împreună cu suita sa vizitează Ocnele şi constată starea de sălbăticie a condamnaţilor la muncă silnică care trăiau în fundul ocnei.

Cuprins de milă faţă de soarta osândiţilor, domnitorul va pune la dispoziție printr-un opis datând din 3 iulie 1851, clădirea unui modern castel pentru ,,arestaţii ocnelor”, care să aibă în componenţă o manufactură și un paraclis cu hramul Sfântul Grigore Teologul, dată ce a marcat fondarea acestei unități penitenciare, una dintre cele mai vechi din țară.

Și tot în 1851, Anastase Panu, în acea perioadă director al Ministerului Justiţiei, redactează regulamentul închisorii din Târgu-Ocna, care va deschide epoca legislaţiei moderne în materia executării pedepselor privative de libertate.

Demn de reținut este și faptul că în vecinătatea unității se află troița care amintește de cei peste 100 de deținuți politici care și-au pierdut viața în spitalul penitenciar din localitate, printre aceștia aflându-se și Valeriu Gafencu, cel numit și ,,Sfântul închisorilor”.

Până în anul 1977, aşezământul a funcţionat ca Spital Penitenciar cu profil TBC, după care, în urma unei hotărâri a conducerii de partid și de stat, acesta a fost desfiinţat, în locul lui fiind creat un camin de bolnavi cronici psihici.

În prezent: În anul 1997, printr-un ordin al Ministrului Justiţiei, instituția penitenciară spitalicească a fost reînfiinţată, iar actualmente, în cadrul spitalului se asigură asistenţă medicală persoanelor private de libertate diagnosticate cu TBC sau afecţiuni cronice, iar activităţile desfăşurate cu acestea au ca obiectiv, pe lângă realizarea actului medical, şi formarea unor deprinderi care să contribuie la reabilitarea comportamentală și reintegrarea psiho-socială a deținuților.

ROMULUS DAN BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri