vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaDublu eveniment cultural-artistic...

Dublu eveniment cultural-artistic în municipiul de pe Trotuș

DSC_0190

Onești, 23 aprilie 2015. Zi însorită, de primăvară, cu adieri răcoroase și înmiresmate, de poezie și frumuesțe. Ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, zi de sărbătoare și de pomenire.
În incinta Bibliotecii ,,Radu Rosetti” din municipiul Onești, atmosferă prietenească, cu tonuri calde și parfum de trisiteți și regrete, căci aici, rudele, prietenii și toți cei apropiați regretatului pictor târguocnean, Gheorghe Dumitrașcu *, trecut la cele veșnice anul trecut, după o lungă și grea suferință, au venit să-l omagieze, într-o întâlnire spirituală plină de emoție și nostalgice aduceri aminte.

Expoziția de pictură ,,Retrospectivă Gheorghe Dumitrașcu” a oferit celor prezenți un prilej de desfătarea a ochiului și spiritului, o revelație a frumosului, așa cum l-a văzut și imortalizat pe sute de pânze, în culori vii dar și în îndrăznețe compoziții și suprapuneri abstracte, maestrul Gheorghe Dumitrașcu.
Superbe și înălțătoare cuvintele rostite cu evlavie de invitaţii la această manifestare, care l-au cunoscut și admirat pe Gigi Dumitrașcu, ca om și ca artist:

,,Pictura lui Gheorghe Dumitrașcu exprimă prin jocurile de compoziție, mobilitatea imaginilor, transformând acea efemeritate a lor în eternitate; este permanenta căutare a formelor perfecte, ideale, tocmai pentru a evita imperfecțiunea. Căci opera sa, oglindește esența frumosului, adăugându-i în cele din urmă o condiție de care amintea Socrate în convorbirea cu Theodota și anume, redarea unui anume ideal întrevăzut în zona binelui moral și a virtuții, virtutea fiind frumusețea sufletului”, a spus distinsul profesor și artist plastic ieșean, Mariea Boz, vicepreşedintele Asociaţiei „Sfântul Nicolae cel Milostiv” Iași;

DSC_0151

,,Domnul Dumitrașcu nu numai că a fost un bun desenator, dar și-a permis luxul de a trece prin toate formele utilizate în pictură, de la religios la abstract. A fost un nonconformist, adică nu a vrut să facă exact ce dicta timpul, vremea. El nu și-a permis jumătăți de măsură și elemente convenționale, ceea ce a făcut ca întreaga lui operă să fie dominată de o caracteristică a rigorii. Tematica predilectă a lucrărilor sale a fost arta religioasă, mărturie fiind catapetesmele, icoanele, picturile murale executate în diferite locații din județ, din țară și străinătate. O altă tematică a artei sale a fost viața laică, concretizată prin lucrări pentru portrete, compoziții, natură statică, peisaje.
Având în vedere că activitatea sa artistică a fost una de durată, Gheorghe Dumitrașcu s-a bucurat de aprecierea unanimă din partea colegilor de breaslă. Pentru toate acestea, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Bacău a întocmit un memoriu prin care solicită Consiliului Local din Târgu-Ocna acordarea titlului de ,,Cetățean de Onoare post-mortem al orașului Târgu-Ocna”, artistului palstic Gheorghe Dumitrașcu, cu încredințarea că prin acest gest se realizează o necesară reparație morală”, a precizat în discursul său reputatul profesor și artist plastic băcăuan Aurel Stanciu;

,,Boala care l-a țintuit în suferință nu l-a împiedicat pe Gigi Dumitrașcu să continue să lucreze, parcă și cu mai multă dârzenie, ducându-și crucea până la capăt cu o mare forță interioară, cu multă demnitate. Avea răbdare, avea puterea de a ierta, avea de partea lui adevărul, iubirea, deci îl avea pe Dumnezeu cu el. Gigi a fost printre noi cu misiunea sa și a plecat la momentul la care Dumnezeu l-a chemat, pentru o misiune pe care, în mod cert, o are dincolo. Uitați ce ne-a lăsat Gigi, aici, pe pământ, deci el, prin harul divin, și-a asigurat nemurirea” a mai spus cu emoție în glas și în suflet, artista Ortansa Codreanu, președintele-fondator al Asociației Culturale ,,MultiArt” din Târgu-Ocna, o bună și veche prietenă a familiei pictorului Gheorghe Dumitrașcu.

Despre personalitatea pictorului târguocnean au mai vorbit soția acestuia, Eugenia Dumitrașcu, care a mulțumit cu lacrimi în ochi pentru toate cuvintele și gândurile frumoase adresate de toți cei prezenți, preotul și publicistul Petru Roncea, redactorul-fondator al revistei de spiritualitate ,,Sarea pământului”, publicație care a împlinit zece ani de apariție continuă, și Elena Șerbu, moderatorul evenimentului și directorul bibliotecii oneștene, care, în final, a adresat cuvinte de mulţumire tuturor celor care s-au implicat în acest proiect şi au dorit să fie alături de spiritul nemuritor al artistului plastic Gheorghe Dumitraşcu şi de familia acestuia. Totodată, domnia sa a ţinut să mulţumească pe această cale pentru punerea la dispoziția bibliotecii din Onești a unui număr de exemplare din noile broşuri de promovare a staţiunilor băcăuane Slănic-Moldova, Târgu-Ocna şi Pârtia de schi ,,Nemira” Slănic-Moldova, materiale editate și distribuite de către Consiliul Județean Bacău, prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, reprezentat la această manifestare de Romulus Dan Busnea, inspector de specialitate și publicist.

Într-un mod fericit ales, expoziția retrospectivă dedicată pictorului Gheorghe Dumitrașcu a continuat cu un recital cameral, de înaltă ținută artistică, susținut în cadrul stagiunii artistice 2014 – 2015, de formația ,,Trio Spirito” ** a Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, avându-i în componență pe Elena Horătău – vioară, George Bosnea – violoncel, Mihaela Spiridon-pian.
În program au fost interpretate lucrări din creaţia compozitorilor: Joseph Haydn, Serghei Rahmaninov, Felix Mendelssohn Bartholdy.
Cele două evenimente cultural-artistice organizate de Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” din Onești au fost înscrise în calendarul manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Bibliotecii ,,Radu Rosetti” Onești, 20-24 aprilie 2015.
* GHEORGHE DUMITRAȘCU (n. 24 aprilie 1954, Târgu-Ocna, jud. Bacău – d. 22 iulie, 2014, Târgu-Ocna)
Studii: Liceul de Muzică și Arte Plastice „Octav Băncilă” Iași, promoția 1974, cu rezultate deosebite. După absolvire a făcut parte din echipa maestrului Dan Broscăuțeanu, realizând lucrări de restaurare la mai multe biserici din țară (autor împreună cu pictorii Sorin Ilfoveanu și Ștefan Câlția a frescelor Teatrului„Al. Davila” din Pitești).
Expoziții personale și colective: Italia, Austria, Germania, Franța, Ungaria, Israel, Japonia, România (București, Iași, Bacău, Slănic Moldova, Eforie Nord, Eforie Sud, Băile Felix, etc). A deschis câteva săli de expoziție la București (la hotelurile „Majestic”, „Crowne Plaza”) și la Poiana Brașov (hotelul „Sport”). Ultima participare: Expoziția„Tablouri de vis”, care a avut vernisajul în luna iulie 2010 la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului din Capitală, unde au fost expuse aproape 500 de lucrări în acrilic sau uleiuri cu peisaje, portrete, scene religioase sau mitologice, semnate de 30 de artiști celebri, dar și debutanți din România (printre aceștia din urmă numărându-se și fiul pictorului Gheorghe Dumitrașcu).
Între 1998 – 2003 a lucrat la Budapesta, realizând printre altele o lucrare pentru Parlamentul Ungariei, impresionantă ca dimensiuni, având 2.5 metri lungime și 1.40 metri lățime, intitulată „Intrarea lui Matei Corvin în Budapesta”, ce întruchipează nu mai puțin de 60 de personaje. Un mare număr de picturi au fost achiziționate de colecționari și instituții publice din Europa, dar și din România (Banca Națională a României deține 60 de tablouri semnate Gheorghe Dumitrașcu).
În anul 2003, o boală gravă, o pareză totală stânga, îl țintuiește la pat pe artist, care, ca și marele pictor Ștefan Luchian, revine cu o voință admirabilă în fața șevaletului, pictând și organizând cu ajutorul soției sale o serie de expoziții mult apreciate. Mentorul său a fost dintotdeauna maestrul Corneliu Baba, influența acestuia fiind reflectată în tablourile sale, care însă nu i-au afectat originalitatea stilului.
Pictorul târgocnean abordează o multitudine de curente artistice (clasic, modern, romantic, impresionist), folosind o mare varietate tehnică:în cuțit, penson, cărbune, culori acrilice ș.a.
Referințe: „A vedea pe Dumnezeu, a-i configura chipul, a-l aduce în fața credincioșilor, iată înțelesurile uneia dintre marile taine ale artei, pe care doar pictorul de biserici se pare că o pătrunde. Îi admirăm meșteșugul și-i suntem recunoscători pentru faptul de a ne apropia cele sfinte și de a fi părtași, o dată cu el, la înălțătoarea operă a apropierii de ființa divină”, spunea despre Gheorghe Dumitrașcu cunoscutul profesor și artist plastic băcăuan, Aurel Stanciu.

** TRIO SPIRITO

ELENA HORĂTĂU este absolventă a Liceul de Artă „George Apostu” Bacău (1998) şi a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare muzicală, secţia vioară (2004). Imediat după terminarea studiilor este angajată, prin concurs, artist instrumentist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, instituţie unde activează şi în prezent. A făcut parte din colectivele filarmonicilor „Paul Constantinescu” Ploieşti, „Piotr Ilici Ceaikovski” din Ihjevsk (Republica Udmurtia) şi cele din Plovdiv şi Vidin (Bulgaria). A colaborat, între alţii, cu dirijorii Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu Galaţi (România), Roberto Salvalaio, Leonardo Quadrini (Italia), Nikolai Rogotnev (Rusia) etc. şi a efectuat imprimări cu orchestra din Republica Udmurtia la Televiziunea Naţională Italiană RAI. În calitate de solistă, a susţinut concerte în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău (1996, 1997, 1998).

DSC_0223

GEORGE BOSNEA este absolvent al Liceului de Arte Constanţa (2000) şi al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Interpretare muzicală-violoncel (2005). Între 2005-2008 a urmat un Master în interpretare-violoncel la Southeastern Louisiana University, Louisiana (S.U.A.). De asemenea, a beneficiat de cursuri de măiestrie conduse de Marin Cazacu (România), Cristian Florea (Spania), Ruslan Biryukov (Los Angeles), Ovidiu Marinescu (Philadelphia), Martha Baldwin (Cleveland). A colaborat cu filarmonicile din Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Constanţa (1999 – 2004), European Symphony Orchestra (Spania, 2004 – 2005) şi o serie de filarmonici din S.U.A.: MObile Symphony Orchestra (2005 – 2007), Baton Rouge Symphony Orchestra (2006 – 2010), Gulf Coast Symphony Orchestra (2006 – 2007), JPAS (2006 – 2010).
A fost prim violoncelist în Rapides Symphony Orchestra (2007-2010) şi Ohio Light Opera (2008-2009) şi şef de partidă la Filarmonica Oltenia Craiova (2011-2012).
A efectuat turnee în Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, a concertat ca solist în compania orchestrelor din Constanţa şi Louisiana şi este implicat în diferite formaţii de jazz ca violoncelist, basist sau vocalist. Din anul 2013 este membru al Orchestrei simfonice din cadrul Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău.

MIHAELA SPIRIDON este absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – specializarea pian principal şi doctor în Interpretare muzicală. A susţinut concerte şi recitaluri individuale sau camerale în compania unor nume consacrate ale artei interpretative naţionale şi internaţionale, între care: Cristina Anghelescu, Georgeta Stoleriu, Iancu Văduva, Aurelian Octav Popa (România), Robert Gutter (S.U.A.), Pieralberto Cattaneo (Italia), Anton Niculescu (Germania), Damayanti Colpa (Olanda), Elisabeth Gunther (Elveţia) etc.
Pianist cu experimentată şi bogată activitate este solicitată frecvent la diferite cursuri de măiestrie precum şi la prestigioase competiţii europene: Concursul Internaţional de Pian „Citta di Cantu”, Concursul Internaţional de Canto „Umberto Giordani” şi Concursurile Internaţionale de Vioară „Viotti”, „Rodolfo Lipizer” şi „George Enescu”.
A iniţiat şi fondat Concursul Internaţional de Pian „Carl Czerny”, Concursul Internaţional de Vioară „Ion Voicu” şi Stagiunea muzicală permanentă susţinută de Facultatea de Muzică Piatra Neamț la Oneşti. Este membru în diferite comisii de jurizare şi, în calitate de director artistic, în perioada 2006-2008 a coordonat programul Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” prezidat de Ioan Holender.
Manifestă o intensă preocupare pentru îndrumarea tinerilor muzicieni, discipoli ai săi fiind laureaţi la importante concursuri naţionale şi internaţionale, absolvenţi sau studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Italia. Participă la emisiuni culturale televizate şi a publicat o serie de volume de specialitate: ,,Dacă era Miercuri, era Muzică”, ,,Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi”, ,,Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mâini”, ,,Wolfgang Amadeus Mozart – Sonatele pentru pian la patru mâini”, ,,Orizonturi ale pedagogiei muzicale – Metodologia studiului unui repertoriu pianistic”.
Este conferenţiar universitar titular la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
(Surse biografii: Portal – Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” Onești, Portal – ZiarPiatraNeamț.Ro, prof, Corneliu Stoica)

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...