In prima zi a lunii iulie, la sediul Penitenciarului Spital Targu-Ocna, au fost desfasurate o serie de activitati cultural-istorice si moral-religioase, cu ocazia aniversarii a 162 de ani de la prima atestare documentara si a sarbatoririi hramului capelei unitatii “Sfintii mucenici, doctori fara de arginti, Cosma si Damian”, ocrotitorii institutiei penitenciare spitalicesti de la Targu-Ocna.
Printre invitati s-au numarat reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice locale, conducerii celorlalte unitati penitenciare din localitate, fosti si actuali angajati ai penitenciarului-spital, cadre medicale, profesori, mass-media. In cuvantul de deschidere, dna comisar sef de penitenciare dr. Anca Denise Olar – directorul institutiei, a sustinut o prezentare a spitalului insotita de imagini, referindu-se in principal la dotarea laboratoarelor si cabinetelor medicale cu aparatura moderna si performanta, dupa care a trecut în revista progresele inregistrate în ultima perioada de timp, ce au avut ca rezultanta recunoasterea nationala prin obtinerea unor certificate si autorizatii care acrediteaza desfasurarea serviciilor medicale in conditii optime, de siguranta si calitate.
A urmat apoi dna comisar sef de penitenciare Silvia Racu – sefa biroului de reintegrare psihosociala, care a marcat in expozeul sau, evolutia in timp a unitatii, evidentiind principalele date si momente istorice care si-au lasat amprenta asupra celor 162 de existenta, dar si mandria de a fi demni continuatori ai operei de binefacere a domnitorului Grigore Ghica, cel care a pus bazele acestui asezamant.
Discursul dlui Stefan Silochi – primarul orasului, a captat atentia onoratului auditoriu prin accentul pus pe importanta pe care o are pentru comunitate dezvoltarea legaturilor interinstitutionale, pe relationalul dezvoltat intre autoritatea publica locala si celelalte institutii publice locale din care fac parte si cele trei institutii penitenciare din oras, pe bunele relatii avute cu predecesorii, exprimându-si in final dorinta permanentizarii acestor relatii si in viitor.
Programul a continuat cu tedeumul oficiat de preotul Florin Smarandi si preotul capelan Gabriel Vamanu, moment de mare incarcatura emotionala si spirituala, specific sarbatorilor crestine.
La finalul momentului aniversar, participantii au avut parte si de un eveniment editorial, prilejuit de lansarea noului volum al publicistului Romulus Dan Busnea, sugestiv intitulat “Povestea unui colt de rai Slanic-Moldova, “un roman al unei localitati cu rang de statiune balneara”.
In calitatea mea de invitat si moderator al unuia dintre momentele acestei manifestari, tin sa multumesc pe aceasta cale conducerii si angajatilor Penitenciarului Spital Targu Ocna – organizatorii acestui eveniment special, care au stiut sa imbine si sa armonizeze la ceas de mare sarbatoare crestina, cateva dintre principalele trasaturi ale identitatii si continuitatii lumii romanesti: istoria, cultura, spiritualitatea. Si nu in ultimul rand, neuitarea…
Romulus Dan Busnea