Dulceață de căpșune, din doar trei ingrediente

101 copy

Dacă pentru multă lume dulceață, gem, magiun ori marmeladă înseamnă cam același lucru, din punctul de vedere al unei persoane care lucrează în domeniu (gastronomie, industrie alimentară etc.), ori chiar al unei gospodine experimentate, acestea sunt produse diferite.

Degeaba susțin unii sus și tare că produc dulceață, gem sau marmeladă “fără conservanți”, atâta timp cât în aceste produse se adaugă zahăr, care – prin natura lui – este (și) un conservant. Nici măcar denumirea de produse “naturale” atribuită acestora nu este pe deplin îndreptățită; zahărul (al cărui component chimic principal, zaharoza, se găsește în stare naturală în diverse materiale de natură vegetală) este un produs al unei tehnologii complexe de extragere, separare și purificare (tehnologii care implică multe procese fizice, chimice, ori fizico-chimice) din materii prime în care zaharoza se găsește în concentrații ridicate (în special sfeclă de zahăr și trestie de zahăr).

Despre căpșuni și căpșune am mai vorbit scris aici și aici, așa că nu mai insist și trec direct la subiect.

Continuare…