Dulceață sau gem de fructe fără conservanți? N-aș prea crede!

102

De câte ori n-ați citit pe varii site-uri culinare, ori pe paginile unor bloggeri (respectabili, de altfel) despre cum să preparați dulcețuri ori gemuri fără conservanți? Chestia asta cu “fără conservanți”, în cazul în care nu este decât o găselniță de marketing (trafic mai mare, implicit venituri mai mari din reclame), este doar o imensă minciună. Una mare cât Casa Poporului, dacă nu cât clădirea Pentagonului. Pentru că, pur și simplu, nu putem prepara, și mai ales păstra pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel de produse “fără conservanți”. Materia primă din care obținem aceste gemuri și dulcețuri (indiferent dacă vorbim despre prune, mere, pere, gutui, căpșune, caise, …. – și completați voi lista) este biodegradabilă. Adică nu ține, nu rezistă în timp, doar dacă: a) oprim (sau încetinim) activitatea enzimatică, b) inactivăm (temporar sau definitiv) microorganismele din aceasta.

Continuare…