joi, noiembrie 30, 2023

Extraordinarele beneficii ale fisticului

Fisticul, un membru al familiei caju, este...

Bărbații și parfumurile. Când și cum?

Istoric vorbind, aristocrația occidentală a folosit parfumurile...

Eleva din Moinesti, clasata pe locul doi la Concursul International de Limba si Literatura Latina

Yin&YoungEleva din Moinesti, clasata pe locul doi la Concursul International de Limba si Literatura Latina
- Advertisement -

Cătălina Ungureanu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moineşti (judeţul Bacău), a obţinut premiul al II-lea, la a XXVII-a ediţie a Concursului internaţional de limbă şi literatură latină Certamen Horatianum, desfăşurat în perioada 3 – 5 mai 2013, în localitatea italiană Venosa.

Performanţa este cu atât mai valoroasă, cu cât proba, având o durată de 6 ore, fără pauză, este una foarte dificilă: traducerea unui text din opera poetului latin Horaţiu şi rezolvarea unor cerinţe de interpretare istorico-literară a pasajului tradus într-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare (franceză, engleză sau italiană). Un alt element care individualizează această reuşită îl reprezintă numărul distincţiilor, extrem de redus comparativ cu numărul total al competitorilor (aproximativ 5% dintre elevi obţin un premiu). Rezultatul Cătălinei Ungureanu, pregătită de doamna profesor Cristina Popescu, a plasat România pe locul II în clasamentul pe naţiuni.

Din delegaţia României au mai făcut parte Anca Rujan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău (profesor coordonator Florentina Neculau) şi doamna Gheorghiţa Cucu, profesor la Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” din Piteşti.

La ediţia din acest an au participat elevi de liceu din Italia şi din alte 5 ţări europene, provenind de regulă din licee clasice, unde limba latină se studiază intensiv. Certamen Horatianum, competiţie internaţională dedicată cunoaşterii operei poetului latin Horaţiu, născut la Venosa, este una dintre cele mai prestigioase competiţii umaniste din învăţământul preuniversitar european, la care participă anual concurenţi din peste 130 de licee din ţări cu tradiţie în învăţământul clasic.

În cadrul festivităţii de premiere, delegaţia României a fost felicitată în mod special de către preşedintele juriului, prof. univ. dr. Paolo Fedeli de Accademia dei Lincei şi profesor la Departamentul de Studii Clasice de la Universitatea din Bari, pentru rezultatele de excepţie înregistrate an de an la concursurile internaţionale de limba şi literatură latină, în condiţiile în care studiul acestei discipline la liceu presupune o singură oră pe săptămână şi numai la nivel de curriculum diferenţiat.

Alte titluri