22.3 C
Bacau

ELEVII ȘCOLII DE AGENȚI DE PENITENCIARE SE INSTRUIESC ÎN DOMENIUL ACORDĂRII PRIMULUI AJUTOR

De stiut!

bex 2

La sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu-Ocna (SNPAP) s-au desfășurat în zilele de 13 și 14 martie a.c., o serie de prelegeri intercative în vederea dobândirii de către elevi a unui minimum de abilități necesare pentru acordarea primului ajutor de urgenţă la locul de muncă, în familie sau în orice altă împrejurare.

Activitatea a fost susținută de dna asist. univ. Lăcrămioara Boz – coordonator Proiect „Modalități de acordare a primului ajutor în situații de urgență de natură medicală” și reprezentant al Asociației ,,Sfântul Nicolae cel Milostiv” Iași (președinte proet Neculai Dorneanu), cu participarea unui specialist în situaţii de urgenţă din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ca urmare a unui protocol încheiat între cele două instituții.

Astfel, elevii au avut ocazia să primească explicaţii teoretice şi au participat la exerciţii practice despre suportul vital de bază, resuscitarea cardio-pulmonară, intervenţia în caz de sufocare, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, acordarea primului ajutor în caz de luxaţii, entorse, fracturi, imobilizarea cu atele, despre semnele de recunoaştere a unei crize epileptice, fixarea corpurilor străine care au penetrat organismul, fiecare manevră fiind exersată pentru o înţelegere cât mai bună a procesului de salvare.

Elevii au jucat rolul de salvator în situaţiile imaginate de instructori, iar un manechin a fost folosit pentru a se demonstra cum reacţionează victima în momentul în care se intervine asupra ei. Pe lângă noţiunile teoretice şi practice însușite de elevii participanți, au fost vizionate şi filme demonstrative. ,,Uneori o viaţă depinde de fiecare dintre noi, de abilitatea si rapiditatea celui care intervine în acordarea primului ajutor.

Informaţiile primite de elevi sunt de un real folos nu numai în viaţa de zi cu zi, ci şi în viitoarea profesie, care presupune dovada permanentă a valorii profesionale, morale şi umane”, a declarat subcomisar de penitenciare Mihaela Brăila, purtătorul de cuvânt al SNPAP Târgu-Ocna.

ROMULUS DAN BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri