joi 19 septembrie 2024

.

Câteva sfaturi utile pentru...

Sunt o grămadă de site-uri unde poți găsi sfaturi de mare folos în...

Se va rezolva problema...

Cum care problemă? A prețurilor. Că de un an și ceva prețul primelor...

Ce fel de mașină...

N-ai câștigat la loto, nu ai părinții milionari, banii nu te dau afară...

Cum să mai scazi...

Prețul asigurărilor auto obligatorii a crescut destul de mult, anul trecut, știm cu...
AcasăCulinarEscalop de mânzat...

Escalop de mânzat în vin alb

Există vreo diferență între escalop și șnițel?

Schnitzel (pronunțat așa cum îl scriem noi “șnițel”) este cuvântul german pentru bucata de carne bătută (în vederea subțierii și aplatizării), dată prin pesmet, apoi prăjită.

Escalope (cu e mut la sfârșit) este cuvântul francez pentru bucata de carne bătută (în vederea subțierii și aplatizării), dată prin pesmet, apoi gătită.

Până aici, aproape egalitate. Escalopul nu trebuie neapărat prăjit, deși, de cele mai multe ori, este. Și etapa cu tăvălirea prin pesmet este opțională în cazul escalopului. Terminologia asta în domeniul alimentelor este uneori confuză și destul de înșelătoare. Corn flourînseamnă în SUA și în restul lumii – mai puțin în Regatul Unit – făină de porumb (mălai cum îi zice pe la noi). Ei bine, în UK, prin cornflour se înțelege amidonul de porumb. Bănuiesc că știți că nu-i totuna să faci mămăligă din amidon, ori să pui în dulciuri sau sosuri mălai pentru îngroșare. Nu degeaba se spune că “engleza este limba comună care separă două mari națiuni.”

_109

Ar mai fi o diferență: am auzit de multe ori despre “șnițel de soia”, “șnițel de dovlecei”, “șnițel de pleurotus”. În anii ‘80 erai fericit dacă apucai să faci “șnițel de parizer”. Cu “escalop de soia” în schimb, nu m-am întâlnit niciodată.

_111

Am găsit niște “șnițel de mânzat” născut, crescut și sacrificat în România (conform etichetei). Am încercat să transform, cu minimum de efort, bucățile de carne în ceva comestibil. Se pare că mi-a și reușit.

Vezi AICI cum!

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....