Europe Direct Comănești vă invită la un nou sezon ,,KineDok powered by One World Romania”

afise filme 2017 aprilie

Începând de astăzi, 7 aprilie 2017, programul KineDok, aflat la cea de-a treia ediție, aduce și în orașul Comănești filme pentru cinefili și nu numai.

,,De la ora 17.00, la Centrul 5 din strada Tudor Vladimirescu, nr. 7, va fi proiectat documentarul cehesc `FC Roma`, un documentar tragi-comic despre un club de fotbal, care aproape a câștigat o ligă din Cehia, cu toate că membrii echipei au intrat pe teren doar de câteva ori. Un film apreciat și premiat la diverse festivaluri, și care, prin tristețea, comicul și absurditatea situațiilor prezintă o serie de aspecte, din păcate, atît de familiare nouă, în România”, a declarat Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului ,,Europe Direct” Comănești, organizatorul local al manifestărilor.
,,Echipa protagonistă a documentarului – FC Roma – este o echipă atipică, nu prin componența sa,
ci prin faptul că toți membrii ei sunt discriminați de celelalte echipe, care preferă să nu se
prezinte la meciuri, doar ca să nu fie în preajma unui grup de romi. Când FC Roma joacă
finalmente împotriva altora, primește ca bonus insulte și mențiuni repetate despre Hitler. Acesta
este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de
fotbal, ci și în cluburi și în viața de zi cu zi a jucătorilor”, se mai arată pe site-ul oficial al programului ,,KineDok”.

Centrul ,,Europe Direct” Comănești, vă invită să vizionați în fiecare lună, câte un film
documentar, după următorul program:

,,FC Roma”: 07.04.2017; ,,Liberi”: 05.05.2017; ,,Cinema, Mon Amour”: 08.06.2017; ,,Turism!”: 07.07. 2017; ,,Doar o răsuflare”: 04.08.2017; ,,Cambridge”: 01.09.2017; ,,5 octombrie”: 06.10.2017; ,,Sfârșitul Lumii”: 03.11.2017; ,,Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret”: 08.12.2017.

Ora de începere a proiecțiilor programate: 17.00

Organizator local: Centrul ,,Europe Direct” Comănești – Primăria orașului Comănești
Organizator național: Asociația ,,One World Romania”

Online: oneworld.ro | kinedok.net

Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film
(Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film
Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)

Cu sprijinul: Programul ,,Europa Creativă” al Uniunii Europene

,,KineDok” este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public.

În cadrul celei de-a treaia ediții, 16 documentare incitante din Europa Centrală şi de Est vor fi proiectate în minim 25 de spaţii neconvenţionale din fiecare ţară participantă : Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Norvegia, Bulgaria şi România.Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la ceainăria, cafeneaua, galeria sau muzeul de lângă tine şi te invită nu doar să vii să vezi un film pe un ecran mare, ci chiar să te întâlneşti cu realizatorii sau protagoniştii filmelor într-un mediu informal şi să discuţi cu ei la un pahar.

O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge in orașele mici, de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al pub-urilor, galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență frumoasă. ,,KineDok” este organizat în România de Asociația One World România.

Romulus Dan BUSNEA