Primăria stațiunii Slănic-Moldova, în colaborare cu Asociația ,,Prietenii Slănicului” organizează în perioada 28 – 30 iunie, Festivalul ,,Folclorul și Prietenia România-Ucraina”, în programul căruia sunt cuprinse manifestări cu caracter științific și spectacole folclorice susținute de ansambluri artistice din Ucraina.
În pregătirea manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Apelor Minerale”, care se vor desfășura imediat după obținerea licențelor de explorare și exploatare a izvoarelor minerale din stațiune, în amfiteatrul din Vila ,,Banc Post” va avea loc vineri, 28 iunie, cu începere de la ora 11.00, simpozionul ,,Izvoarele minerale din Slănic-Moldova”.
Cu acest prilej, profesori, cercetători, istorici și publiciști vor susține o serie de prezentări PowerPoint, precum ,,Apele minerale din stațiunea Slănic-Moldova”; ,,Scurtă incursiune în istoria stațiunii balneoclimaterice Slănic-Moldova”; ,,Eficientizarea fenomenului turistic din Slănic-Moldova în contextul dezvoltării policentrice și a motivațiilor, preferințelor, nevoilor de azi ale turiștilor”, ,,Stațiunea Slănic Moldova în perioada interbelică.
Vilegiatură în stațiunea de la poalele Nemirei”; ,,Aplicarea tehnologiei informaționale în studiul apelor minerale din Slănic-Moldova”, ,,Componența geochimică a stațiunii Slănic-Moldova” etc.
Festivalul folcloric va avea loc în Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii, după următorul program:
Vineri, 28 iunie, ora 14.00 – 14.30 și 20.00 – 20.30;
Sâmbătă, 29 iunie, ora 13.00 – 13.30 și 20.00 – 21.00;
Duminică, 30 iunie, ora 13.30 – 14.30 și 20.00 – 21.00.
Obiceiurile ucrainene sunt puternic influențate de creștinism, religia cu cei mai mulți practicanți din țară, bunicii jucând un rol mai mare în educația copiilor decât în țările occidentale.
Cultura ucraineană a fost influențată și de vecinii de la vest și de la est ai țării, fapt ce se reflectă în artele plastice, port tradițional, arhitectură și muzică.
Romulus-Dan BUSNEA