La Muzeul de Etnografie și Artă Contemporană ,,Dimitrie Ghika-Comănești (Palatul ,,Ghika”) din orașul Comănești, a avut loc sâmbătă, 5 august, cea de a șaptea ediție a Simpozionului Științific Național ,,Dimitrie Ghika-Comănești – In memoriam”, manifestare de tradiție pentru comunitatea locală, care se desfășoară anual, cu prilejul sărbătorii ,,Zilele Orașului Comănești”.
Pe an ce trece, evenimentul devine tot mai interesant și mai atractiv, nu doar prin varietatea lucrărilor prezentate, ci și prin participarea unor nume de seamă ale științei, culturii și tehnicii românești, cărora li se alătură personalități din lumea universitară și preuniversitară, cercetători, muzeografi, oficialități, cetățeni ai orașului. În cadrul simpozionului mai au loc și alte activități, de la lansări de carte și expoziții inedite, până la recitaluri de muzică și poezie, toate acestea stând sub semnul valorificării și promovării tradițiilor și obiceiurilor locale.
Remarcabilă rămâne și contribuția pe care o aduc an de an la realizarea acestui eveniment, o seamă de reprezentanți ai comunității comăneștene, precum ec. Viorel MIRON, primarul orașului Comănești, Consiliul Local al orașului Comănești, prof. Lavinia MISĂILĂ, președintele Asociației cultural-științifice ,,Dimitrie Ghika-Comănești”, dr. col. (r) Valentin MARIN, secretar științific al CRIFST al Academiei Române, ing. Narcis JITARU, coordonatorul Centrului de Informare Europeană ,,Europe Direct” Comănești, cadre didactice, elevi, ca și mulți alți oameni de bine.
După tradiționala primire a oaspeților cu pâine și sare și realizarea fotografiei de grup, în fața unui numeros auditoriu aflat în Sala Coloanelor, a urmat cuvântul de salut rostit din partea autorităților locale de către primarul Viorel MIRON, care a mulțumit tuturor invitaților pentru participare și pentru interesul acordat marilor realizări din istoria științei și tehnicii românești, dar și promovării tinerelor talente, viitori inventatori, cercetători și deschizători de drumuri.
Printre invitații de marcă ai ediției din acest an s-au numărat academicieni și cadre didactice universitare din România:
Acad. Gheorghe BENGA, prof. univ. dr., Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, membru al Secției de Științe Medicale a Academiei Române, președinte al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române (CRIFST) – Filiala Cluj-Napoca;
Acad. Constantin TOMA, profesor emerit şi profesor consultant, membru al Consiliului Şcolii Doctorale de Biologie de la Facultatea de Biologie a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru al Secției de Științe Biologice a Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, director al revistei ,,Columna”;
Prof. dr. ing. Viorel BĂDESCU, Universitatea Politehnică din București, membru corespondent al Secției de Științe Tehnice a Academiei Române;
Dr. ec. ing. Viorel GAFTEA, secretar științific, Secția de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române;
Dr. col. (r) Valentin MARIN, secretar științific al CRIFST al Academiei Române, consilier editorial al revistei ,,Columna”;
Conf. univ. dr. Lăcrămioara IVĂNESCU – decan al Facultății de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
Conf. univ. dr. Lenuţa ALBOAIE, prodecan al Facultății de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi;
Prof. univ. dr. Ileana BENGA, membru al Academiei de Științe Medicale a României;
Prof. Corneliu STOICA, istoric, Colegiul Naţional „Costache Negri” din Târgu-Ocna;
Ing. Radu BELLU, Divizia Patrimoniu a Sucursalei Regionale CF Brașov, vicepreședinte CRIFST – Filiala Brașov.
Extrem de interesantă și de inedită a fost prezentarea academicianului Gheorghe Benga, despre importanța descoperirii sale și modul în care a fost vitregit de Premiului Nobel, care ar fi terbuit să i se acorde pe deplin meritat domniei sale și echipei pe care a coordonat-o.
În anul 1985, Gheorghe Benga a identificat, în premieră mondială, prima proteină-canal permeabilă la apă (aquaporina), care se găsește în pereţii globulelor roșii ale organismului uman. De o importanţă crucială în domeniul știinţei, descoperirea lui Benga a inspirat cercetările omologilor lui și a permis americanului Peter Agre să obţină, în 2003, Premiul Nobel pentru chimie. Publicate în celebra revistă „Nature”, rezultatele cercetărilor echipei clujene au fost preluate de echipa americană a lui Agre, dezvoltate cu aparatură high tech inaccesibilă pentru cercetătorii români, iar proteina în cauză a fost repusă în circuitul ştiinţific sub denumirea de „aquaporină”. Implicaţiile descoperirii lui Gheorghe Benga sunt multiple, de la cunoașterea funcţionării organismelor vii până la invenţii tehnologice contemporane, cum este recenta invenţie a danezului Peter Holme Jensen, recompensată în 2014 cu « Oscarul » Tehnologiei și care se bazează pe principiul funcţionării aquaporinelor.
O prezentare specială a fost și cea a profesorului și istoricului Corneliu Stoica, pentru lucrarea sa intitulată ,,Valea Trotușului-Encicolpedie”, care a apărut în acest an într- o ediție de lux, aceasta fiind și prima enciclopedie din Europa dedicată prezentării unui bazin hidrografic din perspectiva pluridisciplinară. Pentru această lucrare (care cuprinde câteva mii de documente și fotografii), reputatul profesor târguocnean (comăneștean la origini) a primit premiul ,,Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române.
Demnă de evidențiat este și intervenția ing. Radu BELLU, care în prezentarea sa referitoare la ,,Căile ferate înguste forestiere din bazinul Comănești”, a promis să transforme o cale ferată forestieră din localitate într-o veritabilă atracție turistică, bineînțeles, cu ajutorul autorităților locale și județene.
Deosebite au fost și prezentările celorlalți invitați, ca și expozițiile realizate de elevi ai Colegiului Tehnic ,,Dimitrie Ghika” din Comănești, respectiv ,,Miniaturi în culoare” și ,,Călători prin munții noștri cu Andrei Iftimoaie”, întregite de o altă expoziție, cu totul specială, respectiv ,,Obiecte de artizanat în sticlă”, care îl are ca autor pe profesorul comăneștean Gheorghe Pașcu.
Mergând până la a caricaturiza, uzând de un comic savuros și subtil, distinsul profesor și publicist Petre COLĂCEL, ne-a adus aminte de ,,Dulcea noastră limbă”, într-o pledoarie amuzantă, plină de sensuri și înțelesuri.
În privința lansărilor de carte, dna prof. Prof. Laura MURGU, de la Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” din Comăneşti, a prezentat volumul „Două vieți într-o carte”, o carte scrisă de doi prieteni de o viață, profesori de limba și literatura română, cunoscuți și respectaţi în comunitate: prof. Constantin ȚĂRANU și prof. Petre COLĂCEL. O carte care reprezintă o filă din istoria postbelică a Văii Trotușului, văzută prin ochii a doi nostalgici care s-au născut, format și care trăiesc pe aceste meleaguri. A urmat apoi dr. col. (r) Valentin MARIN, Cetățean de Onoare al orașului Comănești, care a făcut o prezentare generală a revistei ,,COLUMNA – vol. 6/2017, publicație a Asociației Cultural – Științifice „Dimitrie Ghika – Comănești”, supliment al revistei STUDII ȘI COMUNICĂRI / DIS a Diviziei de Istoria Științei a CRIFST al Academiei Române, fondată de acad. Gleb Drăgan, o adevărată și voluminoasă carte, ce conține 71 de comunicări, studii, articole si recenzii, însumând un număr de 622 de pagini, revistă disponibilă on-line pe portalul CRIFST și la adresa: http://columna.crifst.ro.
,,În prezent, revista COLUMNA este accesată nu numai pe plan național, dar și pe plan internațional, în circa 42 de țări, constituindu-se într-un veritabil vector de imagine pentru societatea comăneșteană și nu numai. Adresăm mulțumiri pentru materializarea acestui proiect administraţiei publice locale a oraşului Comănești, domnului Viorel Miron – primarul oraşului, Centrului ,,Europe Direct” Comănești, Firmei „TEMCO SA” București, Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Asociației cultural-științifice ,,Dimitrie Ghika”, dnei prof. Lavinia MISĂILĂ, redactorul-șef adjunct al publicației, precum și tuturor colaboratorilor, care prin efortul lor de a se abona, au asigurat continuitatea apariției acestei reviste”, a precizat dl Valentin MARIN.
Finalul simpozionului a fost marcat de festivitatea de premiere a elevilor participanți la ediția a treia a Concursului Județean ,,Universul Cunoașterii”, urmată de cuvântul de închidere a lucrărilor simpozionului, rostit de prof. Lavinia MISĂILĂ, care a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare, cu invitația revederii, în aceleași bune condiții, la ediția de anul viitor.
Romulus-Dan BUSNEA