Eveniment de marcă în cadrul ,,Centenarului luptelor de la Coșna și Cireșoaia”

Manifestările dedicate împlinirii unui secol de la eroicele lupte purtate la Coșna și Cireșoaia au continuat vineri, 11 august, cu ceremonialul militar și religios de la Biserica ,,Sf. Nicolae”*, monument reprezentativ al orașului-stațiune Târgu-Ocna, în incinta căruia se află Cimitirul cu Tunuri, în care odihnesc soldați căzuți în luptele de la Coșna și Cireșoaia din vara anului 1917.
Activitatea comemorativă a debutat cu intonarea imnului de stat, după care au fost rostite mesaje și cuvinte omagiale încărcate de emoție și de recunoștință, în memoria celor care au luptat și s-au jertfit pe aceste meleaguri pentru înfăptuirea Marii Uniri.

La impresionanta manifestare au participat consilierul de stat pentru securitate națională, Cosntantin Dudu Ionescu, care a prezentat mesajul președintelui Klaus Iohannis cu prilejul activităților comemorative organizate pentru marcarea a 100 de ani de la bătălia de la Oituz și luptele de la Coșna și Cireșoaia, dl Cristian Ioan Videscu, secretar de stat la Departamentul Centenar în Guvernul României, dl Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, dna Theodora Șotcan, deputat PSD, dl Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău (CJ), dl Marius-Gabriel Gheorghiță, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, dna Maricica-Luminița Coșa, prefectul județului Bacău, Înaltpreasfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, general (r) Vasile Jenică Apostol, col. (rtg.) Paul-Valerian Timofte, președinte al Filialei Bacău „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, dl prof. Corneliu Stoica, istoric, dl Ștefan Șilochi, primarul orașului-stațiunii Târgu-Ocna, dl Neculai Drăgănuță, viceprimarul orașului-stațiune Târgu-Ocna, primarii localităților Moinești, Dărmănești, Slănic-Moldova, Pârgărești, Târgu-Trotuș, Onești, alte oficialități, cadre militare, rezerviști, preoți ortodocși și catolici, militari din cadrul Bigăzii 61 Vânători de Munte ,,General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, Brigăzii Vânători de Munte ,,Sarmisegetuza” Braşov precum şi militari de la Batalionul 17 Vânători de Munte ,,Petru Rareş” din Vatra Dornei și de la Batalionul 22 Vânători de Munte ,,Cireşoaia” din Sfântu-Gheorghe, reprezentanți ai Asociației ,,Tradiţii Militare Româneşti” – Regimentul 3 Artilerie, condusă de col. (r) Stelian Cojocaru.

Cu acest prilej, președintele CJ Bacău, dl Sorin Brașoveanu, a precizat următoarele:
,,Pentru comemorarea jertfei eroilor căzuți pe aceste meleaguri și pentru cinstirea memoriei lor, în cadrul proiectului `Bacăul Eroic – Oituz – A treia poartă de fier a Moldovei – 2017`, în acest an, orașul Târgu-Ocna va beneficia de sume alocate atât pentru reabilitarea Ansamblului Bisericii `Sf. Nicolae` (Biserica și `Cimitirul cu Tunuri`) cât și pentru realizarea unui monument dedicat eroismului vânătorilor de munte pe Dealul Cireșoaia, aflat pe teritoriul administrativ al orașului Târgu-Ocna. De asemenea, se vor aloca bani și pentru reabilitarea drumului de acces către Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia, din orașul Târgu Ocna”.

După oficierea slujbei religioase, a urmat depunerea de coroane și jerbe de flori și acordarea de diplome omagiale şi comemorative unor personalităţi prezente, în semn de preţuire şi mulţumire pentru contribuţia deosebită la oragnizarea şi desfăşurarea manifestării ,,Centenarul luptelor de la Coşna și Cireșoaia”. Manifestarea de la Târgu-Ocna s-a încheiat în uralele publicului, cu defilarea militarilor și a mașinilor de luptă (tancuri și transportoare blindate).

* Biserica ,,Sfântul Nicolae”, situată in apropierea centrului oraşului a fost ridicată între anii 1758 şi 1772 de către preotul Harapu si hatmanul Vasile Ruşeţ (unul dintre ctitorii bisericilor ,,Sfânta Treime” din Doljeşti-Neamţ şi ,,Sfântul Spiridon” din Iaşi , boier cu dragoste de ţară şi cu mare credinţă , urmaş al domnitorului Antonie Ruşeţ si stramoş al doamnei Elena Cuza).
În curtea bisericii se află Cimitirul cu Tunuri, unde sunt ingropaţi 69 de eroi morţi in Primul Razboi Mondial în luptele de la Coșna și Cireșoaia, un monument dedicat eroilor si 2 tunuri din timpul războiului.

Romulus-Dan BUSNEA