La Penitenciarul Spital din Targu-Ocna, are loc luni, 1 iulie a.c., cu incepere de la ora 11.00, sarbatorirea zilei institutiei penitenciare spitalicesti din localitate, cu ocazia implinirii a 162 de ani de la prima atestare documentara a asezamantului. Manifestarea va avea urmatoarea desfasurare: Oficierea Sfintei Liturghii prilejuita de hramul capelei unitatii “Sfintii Mucenici, Doctori fara de arginti, Cosma si Damian” de catre preotul capelan Gabriel Vamanu; Prezentarea spitalului si a cabinetelor medicale; Prezentarea monografiei “Istoria Penitenciarului Spital Târgu-Ocna” de catre comisar-sef de penitenciare Silvia Racu; Lansarea volumui “Povestea unui colt de rai Slanic-Moldova”, autor Romulus Dan Busnea.
Istoria consemneaza urmatoarele: “In anul 1851, domnitorul Moldovei Grigore Ghica (1849-1856), împreuna cu suita sa viziteaza Ocnele si constata starea de salbaticie a condamnatilor la munca silnica ce traiau în fundul ocnei si cuprins de mila fata de soarta osânditilor, prin Opisul domnesc nr. 46 din 3 iulie 1851, pune la dispozitie cladirea unui modern castel pentru ‘arestatii ocnelor’ care sa aiba în componenta o manufactura si un paraclis cu hramul Sfântul Grigore Teologul.
Domnitorul Grigore Ghica a însarcinat Departamentul Lucrarilor Publice sa înfiinteze din veniturile sale, ‘o închisoare solida’, cu zid primprejur, în apropiere de groapa ocnelor, care va sluji de adapost vinovatilor în vreme de noapte, iar ziua vor fi coborâti la groapa ocnei spre a lucra dupa obicei. Cu toate ca proiectul castelului a fost facut în termenul stabilit, în cursul anului 1852, izbucnirea crizei orientale a amânat finalizarea acestui proiect timp de cativa ani. Abia dupa revenirea lui Grigore Ghica, dupa încetarea regimului de ocupatie rusesc, lucrarile de zidire a închisorii au fost reluate sub supravegherea lui Anastase Panu, încheindu-se la sfârsitul anului 1855”.
Pâna în anul 1977, asezamântul a functionat ca Spital Penitenciar cu profil TBC, iar in baza unei hotarari a Biroului Executiva al C.C. al P.C.R, Spitalul Penitenciar Târgu-Ocna a fost desfiintat, în locul lui fiind creat un camin de bolnavi cronici psihici. “În anul 1997, printr-un ordin al Ministrului Justitiei, unitatea a fost reînfiintata, iar în prezent în cadrul spitalului se asigura asistenta medicala persoanelor private de libertate diagnosticate cu tuberculoza pulmonara sau afectiuni cronice, iar activitatile desfasurate cu acestea au ca obiectiv, pe lânga realizarea actului medical, si formarea unor deprinderi care sa contribuie la reabilitarea comportamentala, diminuarea depresiei prin interventie socio-educativa cauzata de starea de boala, care sa raspunda in final, nevoilor reale ale persoanelor private de libertate bolnave. Acestea se desfasoara, în mod special prin intermediul activitatilor socio-educative de instruire si educare, care stau la baza formarii unei atitudini corecte fata de munca, de ordinea de drept si de regulile de conduita sociala”, se arata in materialul documentat si redactat de agentul sef principal Gabriel Vraciu – purtatorul de cuvant al institutiei, in colaborare cu sef birou educatie si asistenta psihosociala, dna comisar sef Silvia Racu.
Printre invitatii la eveniment se numara: dl Stefan Silochi – primarul orasului, dl comisar sef de penitenciare Vasile Scutaru – directorul SNPAP Targu-Ocna, dl comisar sef de penitenciare Dumitru-Cezarica Marcuta – directorul Centrului de Reeducare Targu-Ocna, dl Adrian Asavei – judecator delegat pentru executarea pedepselor de pe langa Judecatoria Onesti, preot Florin Smarandi – coordonatorul preotilor capelani din cadrul ANP, comandantii de politie ai oraselor Slanic-Moldova, Targu-Ocna si Onesti, dna Maria Dohotaru – directorul general al Editurii si Tipografiei “Magic Print” Onesti, dna Elena Serbu – directorul Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” Onesti, dl Dumitru Sava – patronul si administratorul societtailor “DentalSav” si “OptiSav” din Onesti, medici, cadre didactice, reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice locale, mass-media.
Romulus Dan Busnea