vineri 13 decembrie 2024

.

Cum ne ferim de...

Fie că mergem la un hotel sau la cineva în vizită, e  bine...

Brânza de vaci: Un...

Brânza de vaci este unul dintre alimentele cele mai apreciate de-a lungul timpului...

Ghid esențial: Ce nu...

Indiferent dacă lucrezi de acasă sau într-un birou tradițional, anumite obiecte sunt esențiale...

Cum să alegi între...

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și...
AcasăOrasulEvenimente marcante la...

Evenimente marcante la ,,Zilele municipiului Moinești”

foto-moinesti-ev-zilele-orasului-2016-115

În urmă cu niște ani, Moineștiul era un oraș amorf, tern, cenușiu, unde totul părea încremenit, lipsit de vitalitate. Transformările petrecute în ultima vreme, când o altă echipă a ajuns la cârma administrației locale, au fost semnificative, concretizate într-o serie de proiecte ce au schimbat cu totul imaginea orașului, reușita fiind datorată și sprijinului pe care aceasta l-a avut din partea autorităților și instituțiilor publice județene.

Tradiționala manifestare ,,Zilele municipiului Moinești”, care se desfășoară anual în jurul datei de 8 septembrie, o dată cu celebrarea Nașterii Maicii Domnului, protectoarea și patroana spirituală a orașului, a căpătat noi valențe de la o ediție la alta, programul fiind unul tot mai bogat și mai divers, presărat cu momente de excepție, inedite, ce vor rămâne cu siguranță adânc întipărite în memoria comunității moineștene.

Anul acesta, sărbătoarea orașului Moinești (8 – 11 septembrie) a debutat joi, 8 septembrie, cu festivitatea de inaugurare a Centrului Cultural ,,Lira”, o plăcută surpriză pentru toți locuitorii, dar și un proiect mult așteptat, întrucât fostul club, care a funcționat în același loc și cu aceeași denumire, și-a închis porțile în anul 2000, după o activitate de peste 45 de ani (în 1954 a fost inaugurat aici clubul ,,23 August”).

foto-moinesti-ev-zilele-orasului-2016-214

După ce în 2007 a intrat în patrimonial municipiului, edilii au hotărât transformarea acestui edificiu într-un modern centru de cultură, multifuncțional, proiect demarat în 2013 și derulat pe parcursul a trei ani (proiectant – SC Grup Construct Proiect SRL Moinești, constructor – SC Alconep SRL Târgu-Ocna), realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău (CJ), care a contribuit cu 95 la sută din valoarea proiectului, ceilalți cinci la sută reprezentând contribuția Consiliului Local Moinești. Investiția totală a însumat 5,3 milioane de lei, din care peste 2 milioane de lei au fost alocați pentru dotări tehnice necesare scenei, aparatură video și de proiecție (3D, 4K). Centrul, cu o capacitate de 300 de locuri, mai dispune și de o sală multimedia de 50 de locuri, spații pentru expoziții și două apartamente pentru cazarea unor artiști.

O dată cu inaugurarea noului centru cultural, a avut loc și festivitatea de deschidere a sărbătorii orașului Moinești, care în acest an împlinește 579 de ani de atestare documentară (1437), 95 de ani de la declararea sa drept comună urbană (1921) și 15 ani de când a devenit municipiu. Cu acest prilej au rostit alocuțiuni Viorel Ilie, primarul municipiului Moinești, Dragoș Benea, președinte al PSD Bacău, fost președinte al CJ Bacău și Sorin Brașoveanu, președinte al CJ Bacău, care au evidențiat importanța realizării unui astfel de obiectiv și au mulțumit tuturor celor implicați în finalizarea cu succes a proiectului, în fapt, o nouă fereastră pe care Moineștiul o deschide spre viitor. La eveniment au mai participat parlamentarii Miron Smarandache, Constantin Avram, vicepreședinții CJ Bacău Ionel Floroiu și Marius Gheorghiță, primarii din orașele Dărmănești și Slănic-Moldova, viceprimarul municipiului Bacău, Dragoș Ștefan, primarii din Asău, Scorțeni, Măgirești, Solonț, consilieri locali și județeni, șefi de instituții publice locale și județene, preoți, cadre didactice, elevi, cetățeni ai municipiului.

Evenimente în premieră

Tot pe parcursul zilei de joi, în sala de festivități a Primăriei Moinești s-a desfășurat și o masă rotundă cu tema ,,Turismul în județul Bacău”, în organizarea CJ Bacău, prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS).

Principalul subiect aflat pe agenda întâlnirii și supus dezbaterilor a fost cel cu privire la constituirea Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Bacău, o inițiativă mai veche lansată de Dumitru Nănescu, membru în Consiliul Director al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), președinte ANAT Regiunea Nord-Est. Conducerea SPJPTCAS Bacău a salutat propunerea și a reluat acest demers, unul mai mult decât necesar și util pentru dezvoltarea și promovarea unui turism durabil în județul Bacău. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și ai unor instituții publice județene și regionale: Agenția de Dezvoltare Bacău (ADL), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est), Centrul de Afaceri și Expozițional ,,Mircea Cancicov” Bacău (CAEx).

foto-moinesti-ev-zilele-orasului-2016-010

Cu această ocazie au fost identificate și prezentate etapele care trebuie parcurse pentru înființarea asociației, scopul acesteia fiind dezvoltarea durabilă și promovarea turismului în județul Bacău și întreaga regiune, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în țară cât și în străinătate, precum și acordarea suportului necesar pentru implementarea strategiilor naționale, regionale și locale de dezvoltare a turismului băcăuan. La următoarea întâlnire, care va avea loc în stațiunea Slănic-Moldova la mijlocul lunii octombrie, vor fi invitați agenți economici din turismul băcăuan, ca și reprezentanți ai administrației publice din toate localitățile cu potențial turistic din județul Bacău, în calitatea lor de viitori membri sau membri fondatori, urmând a se finaliza și procedurile care țin de înființarea acestei noi asociații.

Și tot joi, s-a deschis stagiunea muzicala la Moinești, cu un concert susținut de Filarmonica ,,Mihail Jora”, dirijor Cristian Lupeș, soliști Ana Maria Cioroparu – flaut, Emil Stancu – oboi, Alice Făiniță – soprană (născută în Măgirești). Concertul extraordinar (încheiat cu un recital al cântărețului Marcel Pavel) a fost prima colaborare a Primariei Moinești cu filarmonica băcăuană, însă ea se va permanentiza, astfel că aici vor avea loc asemenea concerte în fiecare lună.

O altă premieră s-a înregistrat sâmbătă, 10 septembrie, când moineștenii au fost invitați la deschiderea stagiunii teatrale la Moinești, cu participarea trupei Teatrului Municipal ,,Bacovia” Bacău, care lunar va prezenta spectacole la Moinești.

Atmosfera de sărbătoare a continuat cu alte manifestari culturale, artistice, spectacole în aer liber, expoziții de artă, întreceri sportive, simpozioane, toate reunite sub genericul ,,Zilele municipiului Moinesti”, aflate în 2016, la a XVII-a ediție.

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Top 10 măsuri ca să ne protejăm ficatul

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri multiple, inclusiv detoxifierea organismului și reglarea metabolismului grăsimilor, inclusiv a colesterolului. Când neglijăm sănătatea acestui organ vital, pot apărea afecțiuni hepatice, care pot duce la complicații...

Top 5 măsuri preventive când cumperi o mașină second-hand

Achiziția unei mașini la mâna a doua poate părea o afacere avantajoasă, însă pentru a evita surprizele neplăcute, este esențial să iei câteva măsuri preventive. Iată un top al celor mai importante aspecte de care să ții cont:1. Verifică...

Reținut de polițiști după ce a condus un autoturism cu permisul suspendat

La data de 20 octombrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au depistat în comuna Răchitoasa un autoturism, iar la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire acesta a accelerat continuându-și deplasarea.               Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului în trafic,...