sâmbătă, septembrie 30, 2023

Ce trebuie să știți când alegeți un lănțișor de aur

Alegerea unei bijuterii nu este un lucru...

Scurtă incursiune în istoria caselor de bani

De-a lungul veacurilor, omenirea a căutat să-și...

Evenimente speciale la Zilele Orașului Slănic-Moldova

OrasulEvenimente speciale la Zilele Orașului Slănic-Moldova
- Advertisement -

În orașul-stațiune Slănic-Moldova se desfășoară în perioada 20 – 23 iulie 2107, tradiționala sărbătoare ,,Zilele Orașului”, în organizarea Primăriei Slănic-Moldova și Asociației ,,Prietenii Slănicului”.

Festivitățile au debutat joi, 20 iulie, cu Sfintele Celebrări în cinstea Sf. Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al bisericii ortodoxe din parcul stațiunii, la care au participat sute de enoriași. Ziua de 20 iulie a marcat și împlinirea a 216 ani de la descoperirea primului izvor mineral de către serdarul Mihalache Spiridon, la 20 iulie 1801.

În paralel cu manifestările care au loc pe toată perioada acestui weekend, în stațiunea de la poalele Nemirei se mai desfășoară o serie de evenimente culturale, parte integrantă a proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context Slănic-Moldova”.

Șase artiști contemporani din Brazilia au fost invitați să creeze lucrări noi inspirate din istoria și geografia orașului, folosind materiale locale, prin practici estetice diverse, de la sculptură, fotografie și instalație, până la performance, artă monumentală și interactivă, realizată cu implicarea publicului. Proiectul ,,In Context” este începutul unei viziuni pe termen lung de transformare a stațiunii Slănic-Moldova într-o nouă realitate, într-un incubator de idei și schimburi artistice internaționale, într-un muzeu viu, accesibil tuturor.

,,Tema principală a rezidenței din acest an a fost apa, ca sursă și resursă esențială a vieții, a biodiversității planetei, a culturii, memoriei și spiritualității umane. Filtrate prin procese diferite, dar cu semnificații relevante pentru contextul stațiunii Slănic-Moldova, lucrările prezentate explorează aceste concepte, energiile conținute de materiile organice folosite (sare, piatră, lemn), precum și potențialul artei contemporane de a revitaliza spații și comunități, prin creativitate, participare și generozitate”, a precizat artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu, originară din Slănic-Moldova.

Printre invitații speciali ai evenimentului artistic ,,In Context Slănic-Moldova” se numără și Alexandra Nechita, pictoriță și muralistă cubistă americană de origine română, supranumită cândva și ,,Micuța Picasso”.

Coordonator proiect: Alina-Georgiana Teodorescu

Proiect organizat de: Asociația de Artă In Context Slănic-Moldova, în colaborare cu Alexandra Nechita și 12am today.

Cu sprijinul: Primăria Slănic-Moldova, Institutul Cultural Român, Dedeman, Cazino Slănic-Moldova by Digital Media Print, SIF Moldova, Agricola Internațional, Chimcomplex SA Borzești, BDG Import.

Detalii pe www.incontext.art

Curator: Simona Năstac

Artiști: Ricardo Càstro, Patricia Francisco, Gabriela Gusmão, Renato Maretti, Felippe Moraes, Liana Nigri

Program eveniment ,,In Context Slănic-Moldova”:

Vineri, 21 Iulie, ora 20.30
Concert trupa ,,Bomrani” Teheran, Iran
Teren tenis, Slănic-Moldova
Sâmbătă, 22 Iulie, ora 14.00
Deschidere expoziție ,,Sursa” In Context, cu participarea artistului plastic Alexandra Nechita, colaborator și susținător al proiectului
Cazino Slănic-Moldova
Expoziția va rămâne deschisă până pe 26 iulie, zilnic, între orele 12.00 – 19.00
Sâmbătă, 22 Iulie, ora 22.00
Petrecere ,,Orbita Lacustră”
Cazino Slănic-Moldova
Duminică, 23 Iulie, ora 15.00
Conferința ,,Dezvoltarea urbană prin economie creativă” – Daniel Kraichete, Directorul Cartierului Creativ din Rio de Janeiro, Brazilia
Terasa Cazino Slănic-Moldova

Romulus-Dan BUSNEA

Alte titluri