Explozie la Scorteni: Un rezervor de petrol a sarit in aer

Un barbat a fost ranit usor si mai malte case au fost afectate de explozia unui rezervor cu petrol in localitatea Scorteni din judetul Bacau.

Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, la ora 11.17, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost anunţat telefonic despre producerea unei explozii urmate de incendiu, în comuna Scorţeni, sat Floreşti, la un rezervor cu ţiţei.

Rezervorul se află în Parcul II Tescani şi are o capacitate de 40 mc. În interior se aflau depozitate aproximativ 8 tone amestec de apă sărată şi ţiţei, colectat de la 7 sonde.

La locul producerii incendiului s-a deplasat Garda de Intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti, cu 2 autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă şi o ambulanţă S.M.U.R.D., încadrate cu 12 subofiţeri şi un ofiţer, precum şi un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă încadrată cu 1 ofiţer şi 4 subofiţeri.

Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat şi grupa operativă a unităţii, compusă dintr-un ofiţer, un funcţionar public (din cadrul Inspecţiei de Prevenire) şi un subofiţer.

De asemenea, pentru localizarea şi lichidarea incendiului, la faţa locului s-a deplasat şi o autospecială cu apă şi spumă încadrată cu 2 lucrători, din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al S.C. O.M.V. Petrom S.A.

În urma exploziei a rezultat o persoană rănită ușor – un barbat în vârstă de 36 de ani. Acesta a suferit un traumatism la şold, fiind preluat de către echipajul S.M.U.R.D., care i-a acordat primul ajutor calificat şi l-a transportat la Spitalul Municipal Moineşti.

La ora 12.10, incendiul a fost lichidat.

Explozia s-a produs în timpul efectuării operaţiunilor de fluidizare a ţiţeiului, în vederea transvazării în cisterne, cauza probabilă a producerii acesteia fiind în curs de stabilire.

Mai multe case situate in apropierea rezervorului au suferit avarii: geamuri sparte si pereti fisurati.