joi, septembrie 28, 2023

Expozitie inedita la Slanic-Moldova

CoolturaExpozitie inedita la Slanic-Moldova
- Advertisement -

expo

Statiunea de la poalele Nemirei, a gazduit in perioada 01 – 03 august a.c., cea de a 5-a editie a expozitiei “Arta dupa gratii”, manifestare organizata de Penitenciarul Spital Targu-Ocna, in colaborare cu Primaria Slanic-Moldova. In cadrul expozitiei, vizitatorii au putut admira obiecte artizanale realizate de catre persoanele private de libertate in cadrul atelierelor de terapie ocupationala, din penitenciarele Iasi, Botosani, Vaslui si Bacau, in conformitate cu “Planul operational al Regiunii N-E-Serviciul Educatie si Asistenta Psihosociala “, pe anul 2013.

Evenimentul a fost structurat pe doua sectiuni, dezbaterile din cadrul acestora având o importanta deosebita pentru penitenciarele din regiunea N-E si pentru persoanele private de libertate aflate în custodia penitenciarelor participante la lucrari.

In cadrul sectinuii educatie si asistenta psihosociala, printre alte subiecte importante dedicate sistemului penitenciar, a fost luat în discutie rolul Penitenciarului Spital Târgu-Ocna, institutie care se angajeaza in permanenta sa intreprinda o serie de demersuri de colaborare cu Primaria Târgu -Ocna, AJOFM, Politia de Proximitate Târgu-Ocna, în vederea absorbtiei pe piata muncii a persoanelor private de libertate care vor fi puse în libertate din penitenciarele regiunii.

În acest sens, penitenciarele vor înstiinta institutia penitenciara spitaliceasca din Târgu-Ocna despre persoana ce urmeaza sa fie pusa în libertate de pe raza orasului, aceasta comunicând la rândul sau autoritatilor si institutiilor publice locale, în vederea luarii în evidenta a persoanei respective si ajutarea acesteia la reintergrarea în societate dupa ispasirea pedepsei.

Primarul orasului Târgu-Ocna, dl Stefan Silochi, a promis ca se va preocupa sa sprijine fostii detinuti, în vederea gasirii unui loc de munca, dupa punerea în libertate, fapt confirmat si de catre reprezentantul AJOFM Bacau, prezent la activitate, în persoana dnei asistent social Doina Balan.

Referitor la organizarea expozitiei regionale, s-a pus în discutie oportunitatea accesarii unui proiect de grant pentru penitenciarele regiunii, în vederea asigurarii resurselor necesare pentru organizarea acestui eveniment. Totodata, s-a luat în calcul organizarea expozitiei regionale si în editia de iarna, care sa se desfasoare în luna ianuarie, împreuna cu un program de datini si obiceiuri traditionale, la care sa fie invitati/participanti si reprezentanti ai penitenciarelor din Republica Moldova, urmand ca expozitia regionala (editia de vara), sa se desfasoare în continuare în luna august, împreuna cu un festival de teatru regional, actiuni care vor avea loc la Casa de Cultura a orasului-statiune Slanic-Moldova.

Sectiunea moral-religioasa a manifetarii a fost moderata de preot coordonator Florin Smarandi, reprezentant ANP, în cadrul sectiunii fiind aduse în prim plan mai multe subiecte de actualitate privind derularea programelor moral-religioase în penitenciare, prilej de analiza a etapelor de implementare unitara a unor programe precum “Cuvântul care zideste” (modulul I si II) si “Laudati pe Domnul”, concluzia fiind aceea ca în toate penitenciarele, s-a constatat un interes crescut din partea persoanelor private de libertate pentru participarea la aceste programe si însusirea de cunostinte moral-religioase în vederea reinsertiei sociale. Cu aceasta ocazie, s-a convenit asupta implementarii acestui tip de programe, care presupun solutii practice de remediere a deficientelor, modalitatea de acordare a creditelor aferente si a continuitatii programului în cazul transferului detinutilor. La finalul discutiilor din cadrul sectiunii s-au dezbatut si probleme specifice, precum diminuarea numarului de preoti capelani angajati pe perioada nedeterminata în penitenciarele din tara si problema pensionarii preotilor din sistem.

“La închiderea editiei din acest an a expozitiei, suntem bucurosi ca am reusit sa trezim interesul vizitatorilor care s-au declarat impresionati de faptul ca si în spatele gratiilor pot fi realizate lucruri deosebite, curate, fapt menit a schimba perceptia despre viata si activitatea celor din peitenciare. Multumim pe aceasta cale celor care au pus sufletul la realizarea acestui eveniment cu totul special, unul care speram sa se repete si sa capteze un interes sporit si la editiile urmatoare”, a declarat agent sef de penitenciare Gabriel Vraciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Spital Targu-Ocna.

Romulus Dan Busnea

Alte titluri