Multă lume consideră că fasolea făcăluită, fasolea bătută ori fasolea frecată (cunoscută chiar și sub simandicoasa denumire de “icre de fasole”) este același lucru cu iahnia de fasole. Iahnia este, așa cum scrie aici, “un fel de mâncare scăzută preparată din legume (mai ales din fasole boabe), din pește sau din carne”. Numele îi vine de la denumirea turcească a mâncării, yahni, denumire întâlnită și la bulgari (яхния – iahnija), la greci (γιαχνί – giachni), la sârbi (иахни – iahni), mai puțin la albanezi, unde se cheamă merak. Nu știu de unde apare confuzia, că doar nu zicem “iahnie de cartofi” în loc de piure de cartofi.
Acum că am lămurit de ce fasolea frecată nu-i totuna cu iahnia de fasole, să ne concentrăm asupra primeia. Vorba americanului, you can do it in the hard way or in the easy way.
Continuarea minunatului articol despre cum făcăluim fasolea o puteți accesa dând un singur click AICI.