Festival de umor la Slănic-Moldova

Primăria stațiunii Slănic-Moldova organizează în perioada 14 – 16 iunie 2019, prima ediție a Festivalului de Umor ,,Marin Cimponeriu”, eveniment ce se va desfășura în Parcul Central al stațiunii.

Invitați: Vineri, 14 iunie, de la ora 18:00, Andrei Duban, Cornel Palade și Mihaela Condurache. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 18:00, Marius Bodochi, Anca Sigartău și Manuela Cara.

Duminică, 16 iunie, de la ora 12:00, Formația ,,Azur”, cu Nelu Vlad. Intrarea este liberă.

Festivalul poartă numele regretatului regizor, scenarist și actor Petru Mircea Marin Cimponeriu, care a activat timp de aproape 20 de ani în stațiunea de la poalele Nemirei (n.3 iulie 1937, Cluj Napoca – d.11 mai 1998, Slănic Moldova).

Între 1958 – 1960 a fost director al Casei de Cultură din Gataia – jud.Timiş, iar timp de unsprezece ani (1960 – 1971), director al Casei de Cultură Slănic-Moldova. Între 1971 – 1978 este regizor și actor la Teatrul Popular de Comedie Slănic Moldova; 1978 – 1983, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oneşti, director al publicaţiei ,,Curierul de Slănic”- periodic de informare turistică şi de divertisment.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, specializarea actorie – regie şi al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Marin Cimponeriu a fost cel care a pus bazele activităţii culturale în Slănic-Moldova, prin înfiinţarea Casei de Cultură a oraşului şi a Teatrului Popular de Comedie, prima instituţie de acest gen din ţară.

În decursul anilor de activitate, a asigurat regia şi scenografia a peste 70 de spectacole din cele mai diverse genuri (comedie, estradă, dramă, spectacole de poezie şi muzică), pentru cea mai mare parte dintre ele fiind şi autorul textelor.

A interpretat roluri principale în majoritatea spectacolelor care au fost prezentate de remarcabila echipă a Casei de Cultură şi a Teatrului Popular de Comedie, atât pe scena sălii de spectacole din Slănic Moldova, cât şi în cadrul unor reprezentaţii organizate pe numeroase alte scene ale ţării.

A fost dublu laureat al Festivalului Naţional de Teatru ,,I. L.Caragiale” şi laureat al primei ediţii a Festivalului Naţional al Umorului ,,Constantin Tănase”.

A fost distins cu numeroase diplome, ordine şi medalii, care au constituit – alături de aplauzele sutelor de mii de spectatori pe care i-a încântat de-a lungul anilor cu evoluţiile sale scenice – o recunoaştere a eforturilor şi loialităţii faţă de actul artistic de calitate.
Printre spectacolele de referinţă, s-au numărat: ,,Doctor fără voie” de Moliere, ,,Alexandru Lăpuşneanu”- adaptare după nuvela istorică a lui C. Negruzzi, ,,Soacra cu trei nurori”- comedie muzicală adaptată după textele lui Ion Creangă, ,,Opinia publică” şi ,,Sfântul Mitică Blajinu” de Aurel Baranga, ,,Izvorul tămăduirii”, ,,Alo, la telefon Slănicul!” (texte proprii), la care s-au adăugat multe alte spectacole umoristice şi de estradă.

Marin Cimponeriu a fost şi unul dintre iniţiatorii şi organizatorii tradiționalei manifestări folclorice ,,Festivalul Slănicului”, la care au participat anual ansambluri folclorice din toată ţara.

În perioada în care a fost director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oneşti, în subsidiar s-a ocupat temporar și de organizarea programelor turistice pentru cei care îşi petreceau sejurul la Slănic-Moldova.

A fost căsătorit cu Adriana-Augustina Cimponeriu, metodist cultural si artistă, verişoară primară a poetului Nicolae Labiş.

Romulus-Dan BUSNEA