vineri, septembrie 29, 2023

Incaltaminte traditionala

anul 2010, a fost descoperită în...

Despre brățările dacice

Brățările dacice au fost folosite ca ornamente,...

Lacul Balatau (lacul Bolatau) din Muntii Nemira

Lacul Bălătău (este cunoscut de catre localnici...

Festivalul de folclor și tradiții populare ,,Zestrea asăuanilor 2015”

CoolturaFestivalul de folclor și tradiții populare ,,Zestrea asăuanilor 2015”
- Advertisement -

Asociația Culturală ,,Ca la noi”, în colaborare cu Primăria Asău, organizează în data de 12 şi 13 septembrie, cu începere de la ora 10.30, la Apa Asău (pe Dealul Popii), un festival dedicat tradiţiilor din zonă.

Vor cânta: Anton Achiței, Maria Şalaru, Doina Plantos, Maria Tătaru, Oltita Todircă, Nicu Chiriţă, Vasilica Tătaru, Gabriela Comăneci, George Cojocărescu, Diana Sârbu dar şi Ansamblul ,,Marginimea” din Sibiu şi Ansamblul „Ca la noi”.

„Scopul festivalului este de a descoperi, stimula si promova noi talente interpretative din rândul tinerilor, de a pune în valoare cântecul, dansul popular şi costumul tradiţional românesc, de a facilita comunicarea interculturală. Festivalul promovează iniţiativele locale de păstrare şi transmitere mai departe a obiceiurilor strămoşeşti, a ocupaţiilor săteşti şi a meşteşugurilor populare. Prin astfel de manifestări se doreşte dezvoltarea şi promovarea vieţii culturale băcăuane în mediul rural, acolo unde pătrunde mai greu informaţia despre cultură, prin organizarea unor activități cu temă folclorică, punerea în valoare a cântecului, dansului, costumului tradiţional şi a obiceiurilor populare, facilitatea comunicării interculturale, promovarea de noi talente interpretative în domeniul canto şi dans popular, în special din rândul tinerilor”, a precizat Camelia Roşu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Ca la noi”.

Programul festivităţilor

Sâmbătă, 12 septembrie: De la ora 11.00 – 13.00, la Şcoala Bartea, va avea loc o expoziţie de artizanat, lansarea de materiale promo pentru zona Asăului, expoziţie culinară de produse tradiţionale cu degustare şi întâlnirea cu fii ai satului care au făcut performanță şi trăiesc în alte părţi ale ţării, exemplu viu pentru tinerii asăuani;

13.00 – 14.00, la Troiţa nouă de pe Dealul Popii se va oficia Slujba religioasă de pomenire a eroilor cazuţi în Primul Război Mondial la Asău, (invitat special IPS Ioachim al Romanului şi Bacaului);
14.00 – 20.00, începe Festivalul ,,Zestrea asăuanilor”. Concursul este organizat pe 2 secţiuni: ansambluri folclorice şi solişti, pe categorii de vârstă. Participa ansambluri din Asău, Apa Asău, Agăş, Sănduleni, Bacău, Letea Veche, Sănduleni, Podu Turcului, Iaşi, Comănești, Botoşani, Sibiu, precum şi tineri solişti din Moldova.

În prima zi vor susţine recitaluri Alexandru Brădăţan, Nicu Mîţă din R. Moldova, Maria Enache, Tudor Atomi.

Duminică, 13 septembrie: 14.00 – 20.00 – Festivalul ,,Zestrea asăuanilor” (partea a II-a) – Moment de nuntă susţinut de ,,Ansamblul Gospodarii de pe Valea Asăului”, gazdele acestui festival şi de invitaţii: Anton Achiței, Maria Şalaru, Doina Plantos, Maria Tătaru, Oltita Todircă, Nicu Chiriţă, Vasilica Tătaru, Gabriela Comăneci, George Cojocărescu, Diana Sârbu ș.a. Invitat special în ultima zi este Grigore Gherman din Ucraina (Bucovina).

Vor mai cânta: Ansamblul ,,Mărginimea” din Sibiu şi Ansamblul ,,Ca La Noi” din Bacău.
„Tema de nuntă este cea mai completă temă de folclor: cuprinde cântece, dansuri, recuzită, mesteşuguri, obiceiuri şi superstiţii, regie, oratorie, frumuseţe, iertare, dragoste, religie“, a mai spus Camelia Roşu.

Romulus Dan Busnea

Alte titluri