Festivalul Neghinita: protestul parintilor

Un moment ciudat s-a petrecut sambata, in a doua zi a festivalului Neghinta din Bacau: una din notele juriului a starnit o furtuna de proteste in sala, parintii copiilor care au dansat protestand zgomotos fata de nota acordata de o profesoara de la Colegiul National de Arte George Apostu.

In numele acestor parinti, Gaby Brancoveanu ne-a trimis o scrisoare in care incearca sa lamureasca aceasta intamplare si din care vom prezenta cateva fragmente:

“Nemultumiti de modul de jurizare la categoria dans modern, din cadrul Festivalului Neghinita, Editia a-IV-a 2012 protestam vehement.

Protestam modul in care organizatorii acestui festival au incalcat grav criteriile de selectare ale unui juriu. Pentru a sustine argumentele pe care urmeaza sa vi le aducem in ce priveste incalcarea flagranta a dreptului la o notare corecta mentionam mai jos componenta juriului : Simona Baicu – presedinta juriului – profesor coregrafie Liceul de Arta “George Apostu”, Bacau Ligia Delia Grozdan – membru juriu – profesor coregrafie Universitatea de Arte “George Enescu”, Iasi Ada Meris Pompiliu – membru juriu – profesor coregrafie Liceul de Arta “George Apostu”, Bacau Alina Ciorcila – membru juriu – profesor dans Palatul Copiilor Florin Munteanu – membru juriu – antrenor dans sportiv Club Neghinita.

Orice organizator trebuie sa ia decizii obiective in alegerea juriului evitand astfel partinirea unor participanti in defavoarea celorlalti. Este important ca juriul sa inteleaga si sa fie de acord cu obiectivele si criteriile festivalului. Juriul trebuie sa mearga pe principiul “fair-play”.

Ne-am informat, din surse diferite, ca membri juriului nu au voie sa aiba concurenti in cadrul competitiei, dar bineinteles ca organizatorul festivalului Neghinita a scapat din vedere acest aspect si nu a mentionat in propriul sa regulament acest lucru. […]

La sectiunea “Dans clasic grup’’ au performat 11 grupuri din care 9 apartineau Liceului de Arta ‘’George Apostu’’. La sectiunea “Dans clasic individual’’ au concurat 20 de copii din care 16 apartineau Liceului de Arta ‘’George Apostu’’. La sectiunea ‘’dans modern grup’’ clasele V-VIII au performat 3 grupuri din care unul a apartinut Liceului de Arta ‘’George Apostu’’.

Cum mai putem crede in corectitudinea acestui juriu cand lucrurile stau asa cum scrie mai sus???…… Cum putem sa mai avem incredere in concursuri de acest gen cand lucrurile se desfasoara astfel ????

[…]

Desi copiii de la Klass Dance au obtinut locul doi (cu notele 10.00, 9.90, 9.80, 9.00 si 9.50) la sectiune ‘’dans modern grup’’, clasele V-VIII bucuria ne-a fost umbrita si de faptul ca dupa ce au urcat pe scena pentru a-si ridica diploma si trofeul au avut ‘’surpriza’’ sa nu aiba parte de trofeu……. Motivul invocat de organizatori nici nu mai are importanta….

Cum putem sa explicam noi copiilor ca nu ei sunt de vina cand, dupa ce au primit nota de 9.00 pe nedrept nu au parte nici de trofeu ??? Cum putem sa-i facem sa mai aiba incredere sa mai participe la competitii cand au vazut cu ochii lor ca munca depusa de ei nu valoareaza nimic pentru unii ???

Nu stiti ce dureros a fost sa-i vedem cu lacrimi in ochi pentru ca s-au simtit nedreptatiti si asta nu pentru un loc pe podium sau pentru un trofeu ci pentru ca ‘’nu a fost corect’’… asa s-au exprimat ei……
Prin acest protest nu vrem sa desconsideram pe nici unul din castigatori sau participanti. Suntem constienti de munca, efortul si sacrificiul personal si avem tot respectul pentru ei, dar din pacate anumite persoane, care ajung pe anumite pozitii, se folosesc de ei pentru a-si hrani propria ambitie.

[…]

Deasemenea prin acest protest nu dorim decat sa tragem un semnal de alarma, sa facem cunoscuta patania noastra si sa se inteleaga ca intotdeauna astfel de practici incorecte sunt date in vileag intr-un fel sau altul”.

8 COMENTARII

 1. Nota 9 au primit-o di cauza dansului acelor copii mici care imitau copii cersetori de etnie roma. Oare in acel grup era vreun copil de etnie roma? Oare un parinte de etnie roma isi lasa copilul sa danseze acel dans? In acel dans copii de etnie roma au fost catalogati ca fiind murdari , prosti si in cel mai oribil mod “cersetori” . Coregraful mai bine punea in valoare ceea ce au mai bun romii . Felicitari membrului din juriu care i-a pus la zid , in acest mod poate nu o sa ne mai batem joc de copii din etnia roma care se lupta zi de zi cu asemenea mizerii si de aceea nu se pot integra in societate. Inca odata bravo acelui membru al juriului!

 2. Criteriile de jurizare au fost altele, si anume :
   varietate, precizie și armonie în execuție;
   grad de dificultate a tehnicilor folosite;
   coregrafie potriviă muzicii alese;
   ținută artistică;
   costumație adecvată
  De aceea aceasta poveste creata, pt a intruni aceste criterii. Insa nu ati fost foarte atenta, si faceti presupuneri nefondate. Nu a mentionat nimeni cum ca acei copii ar fi de etnie roma , erau imitati doar niste copii cersetori. Mai mult de atat, cum ati dedus DOAR din dansul pe care l-ati vazut, ca acei copii au fost catalogati ca fiind prosti?
  Cauza a fost, evident, alta!

 3. Acei copii au jucat un rol fie el de cersetor sau de rom …. a fost un act artistic… a fost o pata de culoare in acel concurs….
  Exista actori celebri care au jucat roluri de tigani, avem copii actori care au jucat in roluri de cersetori (vezi “Filantropica”) deci, pastrand proportiile, acesti copii din ce motiv trebuie catalogati in alt mod decat in acela ca au avut de interpretat un rol???

 4. eu personal nu am scris decat ceea ce am vazut…. sunt doar cativa copii care, pe langa scoala mai au si activitati extrascolare… macar pentru acest efort merita sa nu ii acuzam degeaba….

 5. In primul rand duce-ti discutia spre alceva ……noi am contestat un membru al juriului si anume pe Simona Baicu aceasta aflandu-se in incompatibilitate prin faptul ca avea copii pregatiti de ea in concurs si acest lucru a facut-o sa nu fie obiectiva la notarea copiilor nostri dandu-le nota 9 ca fiind cea mai mica din concurs. Iar despre faptul ca cei mici de la Klass Dance care au obtinut locul I si au fost singurii care nu au primit trofeu este dovada ca cei de la Fundatia Neghinita au continuat in aceesi maniera de bataie de joc nefacand alceva decat sa starneasca plansul unor copii de 4 ani.

 6. In acel moment de dans s-au regasit momente din ”Print si cersetor”. A fost o combinatie de stiluri in incercarea de a acoperi mai multe criterii impuse in regulamentul festivalului

Comments are closed.