vineri 29 martie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarFile de păstrăv...

File de păstrăv prăjit în crustă de mălai

108-copy

Măcar o dată pe săptămână, de regulă la sfârșit de săptămână (în weekend, cum s-ar zice în zilele noastre), la noi în familie se mănâncă pește proaspăt. Avem, nu departe de casă, o pescărie la care se găsește în permanență, pește viu, de acvacultură: păstrăv, crap sau sturion. Cum sturionii sunt cam măricei pentru o masă de două persoane (trei, dacă socotesc și soacra), crapul are gust de mâl (zice consoarta), singura opțiune rămâne, n-o să ghiciți, păstrăvul. Funcție de anotimp, păstrăvii respectivi oscilează între 200 g și 1,5 kg bucata. Acum, la sfârșit de noiembrie, am luat doi păstrăvi care n-aveau mai mult de 2,5 kg împreună. După ce păstrăvii au trecut pe la cuțitele lui nea Sandu (specialistul în desolzire, eviscerare și filetare al stabilimentului), m-am întors acasă cu patru fileuri mari (băteau cam la 300 g bucata), din care am scos opt porții – suficiente pentru 2 – 4 prânzuri (în funcție și de numărul de musafiri la masă).

În materie de gătit peștele, în familia restrânsă (adică eu + consoarta) există două curente: cel progresist și cel conservator. Vă las să ghiciți singuri cine cărui curent aparține (indiciu: conservatorii câștigă în 99% din cazuri 😉 ). Cum și de data aceasta conservatorii au avut câștig de cauză (a se citi “păstrăv în crustă de mălai cu mămăligă și mujdei de usturoi”) mie mi-a revenit sarcina – deloc simplă, de altfel, de a pregăti usturoiul:

 Continuare…

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....