La noi în casă e un fel de tradiție ca la sfârșit de săptămână, fie sâmbătă, fie duminică, să avem pește la masa de prânz. Mai gătesc pește și în timpul săptămânii, când am mai multe grade de libertate și pot să-l asezonez și condimentez cu te miri ce. Peștele din weekend este, de regulă, pregătit simplu: sare, piper, tigaie (mai rar cuptor), sos de usturoi, eventual mămăligă (în special la somn, păstrăv sau crap, evident nu la somon). Duminica asta a fost una din acele zile cu pește pregătit în două moduri. Întrucât orele erau înaintate iar pește proaspăt nu prea aveam de unde să iau (dat fiind faptul că afară se găsea numai cod: galben, portocaliu sau chiar roșu
), am apelat la rezerva din congelator, rezervă alcătuită din somn de Dunăre (cumpărat proaspăt, tranșat și apoi congelat), păstrăv de crescătorie (eviscerat și ulterior congelat) și fileuri de șalău (luate gata congelate din supermarket).
File de șalău cu sos Teriyaki
