joi 13 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarFilé de somn...

Filé de somn pe pat de lămâie și roșii, la cuptor

200 copy

Până pe la jumătatea anilor ’80, n-aș putea zice că am fost un fan al peștelui. Pe la vârsta de vreo 12 ani, după ce am hăpăit rapid niște pește în ulei dintr-o conservă probabil defectă, mi-a fost atât de rău încât, după ce mi-am revenit, m-ai bine de un an de zile n-am mai pus gura pe pește. De nici un fel. Apoi am avut suficient timp să mă satur (și nu în sensul bun al cuvântului) de pește când mă jucam de-a soldații la Huși, unde din două în două zile primeam drept “gustare” câte o conservă de ceva pește oceanic în sos tomat. Nu cu pâine, ci cu pesmet, căruia îi venise timpul să fie înlocuit în stocurile armatei. Pe vremea studenției, “cea mai mare cantină din Europa” (care acum adăpostește Julius Mall Iași) avea printre delikatesse, cel puțin de trei ori pe săptămână, pește cu orez. Un pește oceanic congelat, adus de flota de pescadoare a Republicii Socialiste România (care RSR?, care flotă?), tăvălit prin ceva făină/mălai/pesmet și apoi prăjit în ulei de rapiță. Alături, un orez amestecat discret cu pietricele de cea mai bună calitate, pe care nu le puteai observa din cauza plevei (oare și orezul are pleavă precum grâul?) de aceeași nuanță.

Întru amintirea acelor vremuri de glorie, iată, din nou, peștele cu orez, reinventat ;)

Citește continuarea aici.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....