Filmul întrecerilor
Joi, 25 iunie: După ce au trecut cu bine de verificările tehnice și administrative programate în orașul Bacău, concurenții de la raliul Moldovei Moinești 2015, a patra etapă din calendarul Campionatului Național de Raliuri Dunlop, s-au deplasat în jurul prânzului în comuna Lespezi, unde s-a desfășurat sesiunea oficială de teste, pe o porțiune de drum în lungime de 2,75 km. Aici, pe parcursul a cinci ore, piloții au putut să facă ultimele setări mașinilor, Marco Tempestini fiind și cel care a stabilit timpul de referință al shakedown-ului, acesta oprind cronometrul la 2:28,1 secunde.
La clasa automobilelor cu 2 Roți Motrice, Simone Tempestini a fost cel mai rapid pilot, după ce a decis să ia startul la Bacău, pe un Citroen DS3 R3, în vederea pregătirii campaniei sale din Campionatul Mondial de Raliuri. Simone a fost urmat de Raul Badiu și Adrian Răspopa, toți cei trei piloți evoluând pe mașini de clasa 5. La Cupa Dacia, cel mai rapid pilot a fost juniorul Norbert Maior, în timp ce Vlad Cosma a stabilit cel mai bun timp în cadrul Cupei Suzuki.
Horia Chiriguț, Răzvan Trisnevschi, Alexandru Ardelean și Raul Badiu, sunt câțiva dintre piloții care au avut parte de ușoare ieșiri în decor, în urma cărora doar mașinile au suferit mici avarii, iar pilotul băcăuan Adrian Răspopa a lovit o rădăcină de copac pe interiorul unui viraj și a rupt planetara mașinii sale, problema fiind rezolvată prompt de către echipa sa tehnică.
Cea de-a cincea ediție a Raliului Moldovei Moinești 2015 a debutat oficial joi seara, cu ocazia startului festiv care a avut loc pe bulevardul Nicolae Bălcescu, chiar în centrul orașului Bacău.
Vineri, 26 iunie: Prima zi a raliului a pregătit echipajelor participante două bucle alcătuite din specialele Trebeș și Hemeiuș, acestea fiind parcurse de două ori de către concurenți. Superspeciala Speed Park a încheiat prima zi de concurs a Raliului Moldovei Moinești, fanii raliurilor din România având ocazia să urmărească în direct, începând cu ora 17:30, evoluția echipajelor favorite pe posturile de televiziune Dolce Sport și TVR3.
Ploaia a dat peste cap într-o oarecare măsură planurile echipajelor, astfel că surprizele și incidentele nu s-au lăsat prea mult așteptate, Edwin Keleti răsucindu-se chiar pe prima probă specială, în timp ce Simone Tempestini, liderul la zi în clasamentul general, a avariat pe aceeași probă partea din spate a mașinii, fiind în cele din urmă nevoit să abandoneze, chiar dacă a reușit să ajungă în parcul de service.
Lider dupa prima buclă a fost echipajul compus din Gergo Szabo și Karoly Borbely, care a făcut o alegere inspirată a pneurilor, optând să monteze în diagonală două cauciucuri cu profil mai îngust, potrivite pentru noroi, alegere care i-a ajutat să-și treacă în cont victoria pe primele două probe speciale. În urma lor, pe poziția a doua, s-au clasat Edwin Keleti și Botond Csomortani, în timp ce, locul al treilea era ocupat de către Simone Tempestini și Dorin Pulpea, cei care s-au văzut însă nevoiți să abandoneze.
Dupa o vizită în parcul de service situat în centrul orașului Bacău, concurenții de la Raliul Moldovei Moinesti 2015 au atacat cea de-a doua buclă, victoriile de probă la cea de-a doua parcurgere ale specialelor Trebeș și Hemeiuș revenindu-le de data aceasta lui Edwin Keleti și Botond Csomortani. La capătul unei evoluții spectaculoase pe superspeciala Speed Park, Gergo Szabo și-a trecut în cont și cea de-a treia victorie de probă specială, clasându-se la sfârșitul primei zile a Raliului Moldovei Moinești pe primul loc.
Locul secund în clasamentul general de la finalul zilei de vineri a fost ocupat de Edwin Keleti și Botond Csomortani, care prin cele două victorii de probă specială din a doua buclă au reușit să reducă ecartul față de lider cu zece secunde. Pe poziția a treia a podiumului provizoriu se afla Dan Girtofan și Tudor Mârza, echipajul brașovean reușind să-l devanseze pe bucla a doua a zilei pe cel format din Marco Tempestini și Toni Avram.
Mult așteptatul duel din cadrul clasei rezervată automobilelor cu 2 Roți Motrice, dintre Simone Tempestini, Adrian Răspopa și Raul Badiu a fost posibil doar pe primele două probe speciale, până când mezinul Napoca Rally Academy a fost nevoit să abandoneze. Simone a reușit să câștige prima probă și să se claseze pe un excelent loc doi în clasamentul general. Raul Badiu s-a impus pe următoarele trei probe, iar Adrian Răspopa a fost cel mai rapid pilot al clasei pe superspeciala Speed Park, devenind liderul clasamentului automobilelor cu 2 Roți Motrice datorită întârzierii cu care pilotul sibian a luat startul pe ultima probă a zilei.
De altfel, din cauza unei defecțiuni survenită la alternatorul mașinii sale, Raul Badiu nu a parcurs în totalitate superspeciala Speed Park.
În cadrul Cupei Dacia, unde nu mai puțin de opt echipaje își dispută titlul în Raliul Moldovei Moinești, echipajul Norbert Maior/ Alina Pop conduce ostiliățile după prima zi a raliului, fiind urmat de echipajul Peter Kelemen/ Gyula Molnar, iar Adrian Teslovan și Imre Cseh încheie podiumul provizoriu.
Cea de-a doua cupă monomarcă din Campionatul Național de Raliuri Dunlop, Cupa Suzuki, este condusă după prima zi a raliului de către echipajul Vlad Cosma/ Diana Hațegan, urmat de Alex Ardelean și Horațiu Baltador, podiumul provizoriu fiind încheiat de echipajul Horia Chiriguț/ Andrei Hicea.
Sâmbătă, 27 iunie: Ziua a doua a Raliului Moldovei Moinești a programat trei bucle identice, formate din probele Runcu (5,35 km) și Moinesti (26,22 km), cea de-a treia parcurgere a specialei regina fiind scurtată la doar 13,97 km, pentru a putea fi transmisă în direct de posturile de televiziune Dolce Sport și TVR3, o premieră absolută pentru întrecerea internă.
Echipierii BCR Leasing Rally Team, Gergo Szabo și Edwin Keleti, au continuat și sâmbătă să-și împartă victoriile de probă pe prima buclă a zilei, fiecare trecându-și în cont câte una. Mai rapid cu 13,3 secunde decât colegul său la prima parcurgere a specialei Moinești, Edwin Keleti a reușit să reducă și ecartul care-l despărțea în clasamentul general de prima poziție, ocupată de Gergo Szabo, la doar 20,3 secunde. Lupta pentru ultimul loc pe podium a continuat între Dan Girtofan și Marco Tempestini, fiecare reușind să se claseze pe rând în primii trei pe primele două probe ale zilei, pilotul brașovean reuțind să păstreze un avans de peste 41 secunde în fața liderului Napoca Rally Academy, la finalul primei bucle.
Chiar dacă a câștigat speciala Runcu 2, prima probă a buclei secunde, motorul Fordului Fiesta R5 a lui Edwin Keleti s-a oprit pe proba Moinești 2, ceea ce a însemnat pentru pilotul BCR Leasing Rally Team pierderea unor secunde prețioase.
Și Adrian Răspopa a avut parte de o pană pe proba Moinești 2, și datorită faptului că aceasta s-a întâmplat la doar 5 km de la startul probei, pilotul băcăuan a decis să se oprească și să schimbe roata, pierzând astfel șefia clasamentului automobilelor cu 2 Roți Motrice.
După primele două parcurgeri ale specialelor Runcu și Moinești, podiumul clasamentului general era neschimbat, locul întâi fiind ocupat de Gergo Szabo, urmat de Edwin Keleti și de Dan Girtofan.
Deși a primit o penalizare de 1 minut și 10 secunde, ca urmare a întârzierii la startul superspecialei Speed Park de vineri, Raul Badiu a reușit astăzi să-și treacă în cont primele două victorii de probă specială, ambele pe cea de-a doua buclă a zilei, după ce pe prima buclă, cei mai buni timpi pe probă le-au revenit, pe rând, lui Adrian Răspopa și Simone Tempestini. Beneficiind și de timpul pierdut de Adrian Răspopa cu schimbarea roții, Raul devenea liderul clasamentului automobilelor cu 2 Roți Motrice la finalul buclei secunde.
Final de concurs și clasamente: Ultima buclă a întrecerii nu a mai adus schimbări importante pentru podiumul clasamentului general și, după ce și-au trecut în cont victoria de probă pe speciala Moinești 3 transmisă în direct pe Dolce Sport și TVR3, Gergo Szabo și Karoly Borbely au câștigat ediția din acest an a Raliului Moldovei Moinești 2015, la bordul unui Mitsubishi Lancer Evo IX R4.
Pe locul secund, la fel ca anul trecut, s-a clasat echipajul format din Edwin Keleti și Botond Csomortani, care concurează pe un Ford Fiesta R5. Și poziția a treia a Raliului Moldovei Moinești este ocupată la fel ca la ediția anterioară, de către Dan Girtofan și Tudor Mârza, care au luat startul pe o Skoda Fabia S2000.
În intrecerea rezervată mașinilor cu tracțiune pe o singură punte, primul loc a fost câștigat de Raul Badiu și Gabi Lazăr, în timp ce Adrian Răspopa și Cosmin Diacu au fost nevoiți să se mulțumească cu locul al doilea. Podiumul clasamentului 2 WD este completat anul acesta de Vlad Cosma și Diana Hațegan, cei doi fiind și câștigătorii Cupei Suzuki și ai clasei 9.
În clasamentul cupei monomarcă, pilotul clujean a fost urmat de Alexandru Ardelean și Horațiu Baltador, după ce echipajul format din Horia Chiriguț și Andrei Hicea a abandonat în ziua a doua a raliului.
În cealaltă întrecere monomarcă, Cupa Dacia, clasamentul intermediar de la sfârșitul primei zile nu a suferit modificări, iar câștigător a fost echipajul format din Norbert Maior și Alina Pop, podiumul fiind completat de echipajele Peter Kelemen și Gyula Molnar, sosit pe locul al doilea, urmat de cel format din Adrian Teslovan și Imre Cseh, care s-au clasat pe poziția a treia.
Declarații: „Mulțumim organizatorilor pentru efortul depus, mai ales autorităților locale care au arătat o deschidere deosebită pentru acest sport. Ne bucurăm foarte mult că la această etaopă ne-a ieșit tot, pornind de la setări și până la strategia de cauciucuri. În cea de-a doua zi a Raliului Moldovei Moinești am avut unele probleme cu alimentarea cu benzină, însă când am ajuns la finișul probei am constatat că nu am pierdut așa mult timp. Ne bucurăm foarte mult pentru acest raliu, mai ales pentru victorie”, a afirmat Gergo Szabo, ocupantul primei poziții, la conferința de presă de la finalul Raliului Moldovei Moinești.
„Chiar dacă se obișnuiește să se ridice osanale la astfel de conferințe, rog autoritățile locale să mă creadă că apreciez în modul cel mai sincer deschiderea acestei zone pentru un asemenea eveniment și sunt fericit că am reușit să cunosc mai multe despre zona Moineștiului. A fost un raliu frumos, cu probe extrem de tehnice și bărbătești și am sperat foarte mult să obținem o victorie aici. Am atacat de la început, dar am avut o groază de probleme tehnice, astfel că locul doi este tot ce am putut obține. Îi felicit pe colegii mei Gergo Szabo și Karoly Borbely pentru victorie, mai cu seamăa că și echipa noastră BCR Leasing Rally Team s-a clasat pe locul întâi”, a spus Edwin Keleti, clasat pe locul secund.
„Raliul a fost unul foarte frumos și foarte bine organizat, așa că vreau și eu să felicit atât autoritățile locale cât și pe organizatori, pentru felul în care s-au implicat în buna desfășurare a competiției. Se vede că sporturile cu motor încep să fie apreciate și în această zonă. Este un raliu care te solicită la maximum și ca pilot, și ca material de concurs. Pentru a doua zi am folosit cam multe cauciucuri, dar aceasta este frumusețea acestui sport. Închei prin a mulțumi celor de la Dolce Sport și TVR, pentru eforturile conjugate în transmiterea live a probei speciale de macadam”, a mai adăugat și Dan Girtofan, ocupantul locului trei în clasamentul general al raliului de la Moinești.
Raliul Moldovei Moinești a propus anul acesta concurenților un format compact, din 11 probe, împărțite de-a lungul a două zile și a măsurat 321,97 km, din care 126,02 km de speciale. Pentru ediția cu numărul 5, în cadrul raliului a fost a introdusă o nouă probă specială, Runcu, în lungime de 5, 35 km, una care a beneficiat de o suprafață de concurs foarte bună, trecând prin comuna Măgirești, aflată în imediata apropiere a Moineștiului, localitate în jurul căreia a fost concentrată cea de-a doua zi de concurs, cea de sâmbătă.
În premieră pentru România, superspeciala a fost transmisă LIVE, în același timp, de către posturile de televiziune Dolce Sport și TVR3.
Raliul Moldovei Moinești 2015 a fost organizat de ACS Rally Spirit, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, cu sprijinul Consiliului Local Moinești, Consiliului Local Măgirești, Skoda prin Centrul Auto Skoda Bacău, Audi prin dealerul Cybernet Auto Center Bacău și Pambac.
Romulus Dan Busnea