Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache, eliberat din inchisoare

Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache, care a fost condamnat, în noiembrie 2017, la patru ani de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, va putea fi eliberat condiţionat din închisoare, în baza unei sentinţe definitive adoptate joi de Tribunalul Vaslui.

Magistraţii Tribunalului Vaslui au respins o contestaţie depusă de procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) faţă de o decizie din 11 iunie 2019 prin care Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea condiţionată a lui Stavarache.

” În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct.1 lit.b) Cod procedură penală raportat la art. 587 Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de către P.I.C.C.J.- Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Iaşi, împotriva sentinţei penale nr.943 din 11.06.2019 pronunţată de Judecătoria Vaslui, pe care o menţine”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui, publicată pe portalul instanţelor de judecată, portal.just.ro.

Fostul edil-şef al Bacăului a fost condamnat, în luna noiembrie 2017, de Curtea de Apel Târgu Mureş la patru ani de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat într-un dosar în care procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul a doi dintre inculpaţi, ar fi pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, susţineau procurorii, la începutul anului 2008 ar fi pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

“În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 lei. În luna ianuarie 2009, inculpatul a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive. În luna aprilie 2009, a pretins de la acelaşi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei”, susţineau procurorii.

În rechizitoriu se mai arăta că, în luna martie 2010, Stavarache i-ar fi solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

“În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Căşuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009. Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, administrate de inculpaţii Liviu Goian, Liviu Vasile Cenuşa şi Constantin Apostol”, se mai sublinia în rechizitoriu.