Franţa-n bucate: 1 – Dunkerque

În 2001, cea mai mare parte a sejurului francez mi-am petrecut-o în Dunkerque, oraşul în care se află unul din cei patru poli ai Université du Littoral Côte d’Opale (ULCO), o universitate tânără (a fost înfiinţată în 1991), cu laboratoare şi facilitaţi răspândite pe coasta Canalului Mânecii, la Dunkerque, Calais, Boulogne-sur-Mer şi Saint-Omer.

Locuiam la etajul 21 (ultimul locuibil) al unui hotel, unde ULCO avea permanent reţinută o cameră pentru profesorii „etrangeri”. Aveam la dispoziţie, în cei 12 metri pătraţi, şi o plită electrică cu cuptor – am mai lucrat cu aşa ceva când, student fiind, locuiam în căminul de garsoniere din B‑dul Metalurgiei. În acest echipament mi-am exersat talentele culinare, de la ochiuri cu cartofi prăjiţi, la linte cu cârnaţi şi confit de canard (din conservă, évidemment). Continuare …