Capitală a regiunii Basse-Normandie (sau Normandia de Jos), că există şi o Normandie de Sus (Haute-Normandie) – precum Veneţiile de Jos şi de Sus (dacă nu mă credeţi pe cuvânt, întrebaţi făgărăşenii) – Caenul musteşte de istorie. Aici şi-a avut reşedinţa William Cuceritorul, cunoscut în zonă drept Guillaume le Conquérant, care în 1066 i-a snopit pe englezi la Hastings şi a devenit eroul primei benzi desenate din lume – tapiseria de la Bayeux. Tot în împrejurimile Caenului a avut loc una dintre cele mai grandioase operaţiuni din cel de‑al doilea război mondial, operaţiunea Overlord, care a culminat, la 6 iunie 1944, cu debarcarea aliaţilor în Franţa ocupată de nazişti. În timpul încleştării între cele două tabere, oraşul a fost aproape ras de pe suprafaţa pământului. Dar nu despre istorie vreau să vă povestesc (pot să vă recomand o carte excelentă, „Ziua cea mai lungă” a lui Cornelius Ryan, sau măcar un film clasic bazat pe aceasta, „The longest day” – 1962) ci evident, despre mâncare. Continuarea aici.
De citit!
Culinar
Cartofi due formaggi
De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...
Culinar
Piept de pui pane
Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...
Culinar
Cartofi crocanți la cuptor
Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....