Capitală a regiunii Basse-Normandie (sau Normandia de Jos), că există şi o Normandie de Sus (Haute-Normandie) – precum Veneţiile de Jos şi de Sus (dacă nu mă credeţi pe cuvânt, întrebaţi făgărăşenii) – Caenul musteşte de istorie. Aici şi-a avut reşedinţa William Cuceritorul, cunoscut în zonă drept Guillaume le Conquérant, care în 1066 i-a snopit pe englezi la Hastings şi a devenit eroul primei benzi desenate din lume – tapiseria de la Bayeux. Tot în împrejurimile Caenului a avut loc una dintre cele mai grandioase operaţiuni din cel de‑al doilea război mondial, operaţiunea Overlord, care a culminat, la 6 iunie 1944, cu debarcarea aliaţilor în Franţa ocupată de nazişti. În timpul încleştării între cele două tabere, oraşul a fost aproape ras de pe suprafaţa pământului. Dar nu despre istorie vreau să vă povestesc (pot să vă recomand o carte excelentă, „Ziua cea mai lungă” a lui Cornelius Ryan, sau măcar un film clasic bazat pe aceasta, „The longest day” – 1962) ci evident, despre mâncare. Continuarea aici.
Franţa-n bucate: 2 – Caen
- Advertisement -