marți 3 decembrie 2024

.

Cum ne alegem cântarul?

Sunteți o persoană sportivă sau doar îngrijorată de siluetă? Faceți sport sau vă...

Sustenabilitatea și bicicletele: O...

În era noastră modernă, cu schimbări climatice tot mai evidente și o conștientizare...

Beneficiile închirierii unei mașini...

Atunci când planifici o călătorie, fie că este de afaceri sau de agrement,...

Tot ceea ce trebuie...

Există mai multe modele diferite disponibile. Deși este tentant să alegeți primul model...
AcasăCulinarFranţa-n bucate: 4...

Franţa-n bucate: 4 – Duminica în provincie

Călătoriile mele în Franţa au fost, ca să zic aşa, în interes de serviciu. În majoritatea cazurilor am fost la universităţi din provincie, situate în oraşe comparabile, din punct de vedere al populaţiei, cu Bacăul: Caen (108954 loc.), Orléans (114167 loc.), Limoges (139150 loc.), Clermont-Ferrand (139860 loc.). Dacă luăm în consideraţie populaţia din ceea ce francezii numesc „aire urbaine”, cifrele nu se mai potrivesc, aria urbană variind între 280000 loc. (Limoges) şi 460000 loc. (Clermont-Ferrand). Eu fiind mai ardelean de felul meu, ca să ajung luni dimineaţa la universitate, plecam cu o zi înainte pe la prânz din Paris cu un tren „normal”, cam cum ar fi Intercity la noi, numai că mai rapid (reţineţi: nu TGV). Adică făceam cam într-o oră cei 130 km dintre Paris şi Orlèans şi cam în trei ore cei 440 km care despart Parisul de Clermont-Ferrand (de la Bacău la Bucureşti, 302 km îi faci cu Intercity în cinci ore, dacă ai noroc). Deci numai bine ajungeam în provincie duminica după-amiaza. Odată ajuns, după ce ieşi din gară (n-are importanţă oraşul), ai impresia că ai nimerit într-unul din acele …

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....