miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarFranţa-n bucate: 4...

Franţa-n bucate: 4 – Duminica în provincie

Călătoriile mele în Franţa au fost, ca să zic aşa, în interes de serviciu. În majoritatea cazurilor am fost la universităţi din provincie, situate în oraşe comparabile, din punct de vedere al populaţiei, cu Bacăul: Caen (108954 loc.), Orléans (114167 loc.), Limoges (139150 loc.), Clermont-Ferrand (139860 loc.). Dacă luăm în consideraţie populaţia din ceea ce francezii numesc „aire urbaine”, cifrele nu se mai potrivesc, aria urbană variind între 280000 loc. (Limoges) şi 460000 loc. (Clermont-Ferrand). Eu fiind mai ardelean de felul meu, ca să ajung luni dimineaţa la universitate, plecam cu o zi înainte pe la prânz din Paris cu un tren „normal”, cam cum ar fi Intercity la noi, numai că mai rapid (reţineţi: nu TGV). Adică făceam cam într-o oră cei 130 km dintre Paris şi Orlèans şi cam în trei ore cei 440 km care despart Parisul de Clermont-Ferrand (de la Bacău la Bucureşti, 302 km îi faci cu Intercity în cinci ore, dacă ai noroc). Deci numai bine ajungeam în provincie duminica după-amiaza. Odată ajuns, după ce ieşi din gară (n-are importanţă oraşul), ai impresia că ai nimerit într-unul din acele …

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....