miercuri, noiembrie 29, 2023

Ți-ai luat câine? Iată ceea ce trebuie să știi!

Sunteți pentru prima dată proprietarul unui câine?...

Garda de Mediu a amendat cu 100.000 de lei firma acuzată că a distrus 10 hectare de livadă

OrasulGarda de Mediu a amendat cu 100.000 de lei firma acuzată că a distrus 10 hectare de livadă
- Advertisement -

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău a demarat un control în urma unei sesizări formulate de administratorul unei ferme pomicole situate în comună Dămieneşti – județul Bacău în care acesta a reclamat faptul că plantația de 10 ha de pomi fructiferi a fost compromisă total după ce proprietarul unei firme care deține un teren agricol în vecinătate a efectuat erbicidarea plantației sale de porumb, prin împrăștierea produsului fitosanitar din avion.

În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că aspectele sesizate se confirmă în teren, iar societatea care a efectuat tratamentul fitosanitar nu deține avizul de la autoritățile competente pentru pulverizarea din avion a erbicidului Taifun 360 SL, la cultura de porumb aflată pe terenul pe care îl are în administrare, fiind încălcate, astfel, prevederile OUG 195/2005 cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, s-a constatat că produsul TAIFUN 360 SL (cu care a fost realizată erbicidarea) nu se regăsește în lista produselor de protecție a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană.

În urma celor constatate, societatea respectivă a fost sancționată cu amendă contravenţionala în valoare de 60 000 lei. De asemenea, au fost stabilite două măsuri cu termen permanent în sarcina societăţii:

1. Interzicerea aplicării produselor de protecţie a plantelor cu mijloace aviatice fără avizul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.

2. Interzicerea utilizării produselor de protecţie a plantelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost omologate.

Totodată, în timpul verificărilor la firma care a efectuat aplicarea tratamentului s-a constatat că societatea nu a respectat condiţiile stabilite în autorizaţia de mediu, motiv pentru care a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 100 000 lei, conform prevederilor art.96, alin.3, pct.1 din OUG 195/2005 cu modificările şi completările ulterioare.

Suplimentar, comisarii GNM au impus 5 măsuri cu termen permanent firmei respective.

Alte titluri