miercuri 22 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateGarda de Mediu...

Garda de Mediu avertizează

Având în vedere frecvența cazurilor de abandonare a deșeurilor din construcții/desființări, considerăm că este necesar să informăm publicul și în mod special titularii proiectelor derulate, antreprenorii și ceilalți agenți economici implicați în gestionarea acestor deșeuri, cu privire la cerințele legale specifice și consecințele nerespectării acestora:

Responsabilitatea gestionării acestor deșeuri revine astfel:

– Titularului proiectului pentru încălcarea obligațiilor stabilite prin decizia etapei de încadre/acordul de mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău pentru fiecare proiect în parte, indiferent de contractele pe care acesta le are încheiate cu antreprenorii/terți. Nerespectarea prevederilor privind gestionarea deșeurilor stabilite prin decizia etapei de încadrare/acordul de mediu se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 lei conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

– Executantului lucrărilor pentru ținerea evidenței gestiunii deșeurilor conform HG nr. 856/2002, aplicarea ierarhiei deșeurilor care vizează valorificarea lor ca prioritară și nu eliminarea, colectarea separată la punctul de generare conform prevederilor Legii nr. 211/2012 privind regimul deșeurilor-Republicare, generarea și completarea formularelor de încărcare descărcare necesare transportului până la destinație, conform prevederilor HG nr. 1061/2008 privind privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României. Încălcarea oricărei dintre obligațiile menționate se sancționează contravențional cu sume cuprinse între 3.000 și 40.000 lei.

– Celor care efectuează transportul deșeurilor pentru existența formularelor de încărcare descărcare pentru fiecare transport efectuat, existența autorizației de mediu ori a înregistrării la Agenția Națională pentru Protecția Mediului ca transportatori cu titlu profesional, abandonarea deșeurilor, eliminarea lor în afara spațiilor autorizate. Pentru încălcarea oricărei din aceste obligații sancțiunile contravenționale sunt cuprinse între 15.000 și 40.000 lei, cu mențiunea că pentru abandonarea deșeurilor se aplică și sancțiunile complementare de ridicare a lor, pe cheltuiala contravenientului și confiscarea mijlocului de transport implicat în comiterea contravenției.

Trebuie reținut că în cazul abandonării deșeurilor în albii, pe malul cursurilor de apă, ale canalelor, lacurilor, bălților, pe baraje și diguri sau în zonele de protecție a acestora, sancțiunile sunt cuprinse între 75.000 și 80.000 lei conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996 și între 30.000 și 60.000 lei conform OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Facem precizarea că deşeurile provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţare includ și solurile necontaminate şi alte materiale geologice naturale excavate în timpul activităţilor de construcţie, în cazul în care nu este cert că respectivul material va fi utilizat pentru construcţii în starea sa naturală şi pe locul de unde a fost excavat.

Ar fi de preferat ca dezvoltatorii să adopte o atitudine întradevăr ecologică la executarea proiectelor, nu numai declarativă atunci când își fac publicitate.

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...