Gem de caise și un desert grecesc

100 copy

Vara aceasta a fost, și încă mai este, bogată în fructe. Că le-am cules direct din grădină sau din livadă, ori le-am luat din piață, a fost un bun prilej pentru a pune deoparte, pentru mai târziu, ceva din căldura și dulceața sezonului. Am ajuns să văd, ca în “vremurile bune”, rafturile goale ale hypermarketurilor în zona în care trebuia să se afle zahărul. Am văzut prin piețe fructe ieftine și de calitate bună.

Dacă frăguțele sau zmeura au fos ceva mai scumpe (30 – 40 lei kilogramul de fragi, respectiv 15 lei cel de zmeură), cireșele amare (7 – 8 lei/kg), căpșunele (5 – 6 lei/kg) și caisele (4 – 6 lei/kg) au fost acceptabile ca preț. Despre cireșe și vișine, ce să mai zic: au ajuns și la 2 – 3 lei/kg. Cu astfel de prețuri, gemurile și dulcețurile făcute în casă ies la un preț imbatabil. O să ziceți că e multă muncă, așa e, dar când o faci din plăcere, parcă nu mai e chiar așa de extenuantă (bine, exceptând desâmburarea cireșelor amare 😉 ). Acuma o să vă povestesc despre ultimul gem pe care l-am încropit, gemul de caise.

Continuare…