joi, noiembrie 30, 2023

Tot ceea ce trebuie să știi despre un scaun de bebe

Există mai multe modele diferite disponibile. Deși...

Cum schimbăm culorile hortensiilor

Hortensiile sunt fascinante prin faptul că, spre...

Problema căpușelor la câini și metode de prevenire și tratament

 Căpușele și câinii - o combinație nedorită!...

Gratin de pomme de terre au fromage sau, pe românește, “cartofi franțuzești”

CulinarGratin de pomme de terre au fromage sau, pe românește, “cartofi franțuzești”
- Advertisement -

Așa cum îi știm din moși-strămoși (vorba vine), cartofii franțuzești de pe plaiurile mioritice sunt destul de apropiați de ceea ce francezii numesc gratin de pomme de terre. De cele mai multe ori francezii nu se complică să fiarbă în prealabil cartofii sau ouăle. Pe primii îi decojesc și îi taie în rondele subțiri, în timp ce pe ultimele le bat. Mai au și prostul obicei să pună în ei, pe lângă brânză și smântână, usturoi și nucșoară.

Eu nu m-am lăsat sedus de maniera franțuzească de preparare, utilizând-o pe cea văzută la mama și la bunica. Cum pe vremea lor nu existau la Alimentară chiar atâtea sortimente de brânzeturi ca acum, ele foloseau cu predilecție cașcaval:

Eu am avut de făcut niște alegeri grele:

https://www.youtube.com/watch?v=BFGH55fjBvI

Până la urmă, ținând cont că pe lângă mulți români care trăiesc în România și Moldova, mai avem conaționali de ăștia care își fac veacul prin Italia sau Irlanda, m-am oprit la niște brânzeturi specifice țărilor respective. Știu că sunt mulți care hablan rumano și în Peninsula Iberică, însă capitaliștii ăștia globaliști de la supermercados nu au în cap decât  Jamon Serrano și Chorizo și nicidecum queso.

Restul se găsește AICI.

Alte titluri