joi 10 octombrie 2024

.

Ce greșeli facem când...

Vrem să ne vindem mașina și ne grăbim să o facem. Vrem să...

Ploșnița cerealelor și fuzarioza:...

Agricultura este o ramură vitală a economiei, asigurând hrana pentru populația globală în...

Protejându-ne împotriva gripei de...

Gripa de tip A reprezintă o preocupare constantă pentru sănătatea publică, având capacitatea...

Curățenia la domiciliu pentru...

Din cele mai vechi timpuri până astăzi, bătrânețea a fost văzută ca un...
AcasăCulinarGratin de pomme...

Gratin de pomme de terre au fromage sau, pe românește, “cartofi franțuzești”

Așa cum îi știm din moși-strămoși (vorba vine), cartofii franțuzești de pe plaiurile mioritice sunt destul de apropiați de ceea ce francezii numesc gratin de pomme de terre. De cele mai multe ori francezii nu se complică să fiarbă în prealabil cartofii sau ouăle. Pe primii îi decojesc și îi taie în rondele subțiri, în timp ce pe ultimele le bat. Mai au și prostul obicei să pună în ei, pe lângă brânză și smântână, usturoi și nucșoară.

Eu nu m-am lăsat sedus de maniera franțuzească de preparare, utilizând-o pe cea văzută la mama și la bunica. Cum pe vremea lor nu existau la Alimentară chiar atâtea sortimente de brânzeturi ca acum, ele foloseau cu predilecție cașcaval:

Eu am avut de făcut niște alegeri grele:

https://www.youtube.com/watch?v=BFGH55fjBvI

Până la urmă, ținând cont că pe lângă mulți români care trăiesc în România și Moldova, mai avem conaționali de ăștia care își fac veacul prin Italia sau Irlanda, m-am oprit la niște brânzeturi specifice țărilor respective. Știu că sunt mulți care hablan rumano și în Peninsula Iberică, însă capitaliștii ăștia globaliști de la supermercados nu au în cap decât  Jamon Serrano și Chorizo și nicidecum queso.

Restul se găsește AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....