Iahnie de fasole – mai mult sau mai puțin de post

_113-copy

Așa cum imaginea lui Moș Crăciun dolofan și îmbrăcat în haine roșii este o invenție (relativ recentă la scară istorică) marca The Coca-Cola Company, tot așa “mâncarea Zilei Naționale de 1 Decembrie” este o invenție și mai recentă, a mileniului 3. Fasolea cu ciolan afumat, “mâncare tradițională” de ziua națională a României, s-a născut în studiourile PRO TV, cu puțin înainte de 1 Decembrie 2001. Atunci a fost lansată în premieră națională “marea ciolaniadă”, tradiția a prins și a fost menținută și continuată de primarii capitalei, iar mai apoi ea s-a răspândit rapid în toată țara. În ciuda faptului că ”nu-i de post” și nici măcar neaoș românească nu-i (iahnie vine din turcescul yahne), fasolea scăzută, ori iahnia de fasole a căpătat statutul de mâncare oficială de sărbătoare. Așa că tot mai des vedem, în jurul datei de 1 Decembrie, pe diverse canale media, o avalanșă de rețete de fasole cu afumătură. Să intrăm în turmă, zic, cu o rețetă rapidă de iahnie de fasole cu cârnați afumați.

 
_109

Articol integral, aici.