În cultura comodității la cerere și a incertitudinii economice, mulți noi antreprenori evadează din spațiile clasice și caută opțiuni de pornire mai flexibile și mai rentabile.
Și în timp ce multe companii sunt fericite să funcționeze exclusiv online, multe alte afaceri – florării, librării, cafenele și buticuri de îmbrăcăminte – își doresc în continuare un loc unde să vândă produse sau servicii în persoană și să facă parte dintr-o comunitate.
Este vorba despre companii mobile care operează cu camioane, remorci, autoutilitare și autobuze. Nu numai că aceste afaceri vin direct către client (sau mulțimea de clienți), dar lasă o impresie memorabilă și costuri mai mici de lansare și funcționare decât un magazin tradițional.
Însă nu este foarte ieftin să începi o afacere mobilă pe roți. Dar, funcționând astfel, puteți evita costuri precum chiria, personalul, afișele mari și publicitatea tradițională. De asemenea, aveți flexibilitatea de a vă stabili programul de lucru și de a testa diferite idei și locații.
Vă place cum sună teoria?
Mie da. Credeți că în România s-ar putea dezvolta astfel de afaceri? Cred ca nu.
1. Consultant apicol
În ceea ce privește populațiile de albine în scădere – și o mișcare #savethebees – apicultura urbană este o zonă de interes în creștere. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au cunoștințe pentru a amenaja stupi într-un spațiu mic, precum o curte sau un balcon. Vedeți vreun român să accepte sfaturi chiar și în privința albinăritului? Păi românul le știer pe toate, n-are nevoie de consultați!. Next!
2. Florarie mobilă
Cu un produs perisabil și fluctuații sezoniere, derularea unei afaceri cu flori poate fi stresantă. Dar florile îi fac pe oameni fericiți – și pot fi o achiziție de impulsuri la domiciliu, în special pentru tinerii care acordă prioritate îngrijirii de sine. ca să fie clar: românii cumpăra flori în două ocazii: când merg la o înmormântare și când începe școala și ăla micu’ trebuie sa meargă la “doamna” cu ceva în mână, să nu-l ia la ochi.
3. Librărie pe roți
În ciuda prevalenței Amazon și a cărților electronice, librăriile independente rămân relevante prin reinventare și construirea comunității. Și ce modalitate mai bună de a reinventa decât de a oferi o evadare dintr-un magazin fizic tradițional?
No shit! Daca nu-i la jumătate sau la litru, românul nu cumpăra cărți. Vrei o afacere mobilă de succes? Crâșmă mobilă! Eventual cu caiet, că nu toți boșcăii au de unde să plătească cinzeaca!
4. Cafenea
Dacă ați dorit întotdeauna să deschideți o cafenea, dar nu doriți să închiriați un spațiu, o afacere de cafea mobilă ar putea fi o soluție ideală – sau o modalitate la scară mai mică de a vă testa conceptul. Multe dintre aceste afaceri își desfășoară activitatea pe biciclete și cărucioare, făcându-le astfel un accesoriu la festivaluri și evenimente în aer liber. Întreprinderile mobile de cafea pot servi, de asemenea, ca furnizori de evenimente interioare, venind la birouri și conferințe pentru a oferi băuturi specializate în cafea.
Ceva mai aproape de ideea de mai sus. dar dacă vreti neaparat cafenea mobilă, renunțați la cafea, puneți un dozator de țuică!
5. Serviciu de reparare a bicicletelor
Ciclismul devine un mod de viață pentru un număr tot mai mare de navetiști. Un serviciu de reparații pentru biciclete mobile poate oferi accesorii pentru biciclete, reparații, schimbări de anvelope, instalații accesorii și multe altele, salvând în același timp dificultățile de a le transporta bicicleta la un magazin.
N-ați înțeles nimic! Românul își repară singur mașina, darămite bicicleta. Asta când “a repara” nu e decât un eufemism pentru “a fura”.
6. Frizerie
Frizeria mobilă poate fi o afacere distractivă. Poți merge în cartiere lipsite de opțiuni drizerie sau în zone cu birouri, unde poți onora clientela care iese în pauza de prânz.
Românii se bărbieresc singuri, nu le trebuie frizer pentru asta. Iar ăia cu barba, știu ei mai bine cum se face, n-au nevoie de indicatii. Cât despre tuns… ce-ai,bă, vrei să iau păduchi?!
7. Serviciul de spălare a mașinilor
O afacere mobilă de spălare a automobilelor economisește timp. Serviciile ar putea include spălarea exterioară, curățarea interioară cu abur, îndepărtarea părului animalelor de companie și multe altele.
Da ce, nu mai plouă în România?
8. Aprozar mobil
Vânzarea legumelor de pe marginea drumului a fost o afacere de multă vreme, dar vânzarea de produse dintr-un camion? Un pas înainte! Dacă sunteți un cultivator local, o configurație mobilă ar putea funcționa bine în zonele care nu au multe piețe.
N-ai văzut demult o bătrânică arestata pentru că vindea pătrunjel, așa-i?
9. Servici de îngrijire a animalelor de companie
În ceea ce privește numărul de oameni care cheltuiesc bani mulți pentru animalele de companie, nu este de mirare că industria de îngrijire a animalelor de companie este în plină expansiune (și, în multe locuri, supraaglomerată). Un spa mobil pentru animale de companie ajută proprietarii, pentru că nu trebuie să-și transporte pisicile și câinii într-o locație fizică – iar mizeria asociată cu îmbăierea sau îngrijirea unui animal de companie este păstrată în vehicul!
Știi ce e o idee mai bună? Un spa cu masaj pentru oameni. Să-ti vină în fața blocului și pe camion să scrie “Librărie mobilă”. Evident, tot cartierul ar fi convins că e, de fapt, o cârciumă mobila…
10. Serviciul de îndepărtare a graffiti-ului
Eliminarea graffiti-ului poate fi afacerea dvs. mobilă. Acest tip de serviciu este util în special pentru întreprinderile comerciale și vitrinele magazinelor. Ca extindere, serviciile pot include, de asemenea, reparare și revopsire a geamurilor.
Pi buni?! Și dacă ștergând un grafitty, ștergi opera unui viitor Bansky? Te-ai gândit la asta?
Dar să nu ne lăsăm descurajați, există, în continuare afacerile tradiționale.
PS: Sper că v-ati prins că totul e la mișto. România se schimba și în câțiva ani, afaceri cum sunt cele de mai sus s-ar putea să devină banale…