sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulÎn Colegiul Prefectural...

În Colegiul Prefectural s-au discutat măsurile de ordine publică şi siguranţă sanitar-veterinară impuse în perioada Sărbătorilor de Paşte

Miercuri, 27 martie 2013, începând cu ora 10.00, la sala mare a Palatului Administrativ, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural având ca teme principale: Planul de acţiuni privind asigurarea liniştii publice în perioada Sărbătorilor de Paşte, precum şi Planul de acţiuni privind coordonarea acţiunilor de supraveghere şi control a modului de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale.

Şedinţa a fost condusă de prefectul Claudiu-Octavian Şerban, la întâlnire participând subprefectul Constantin-Dorian Pocovnicu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ionel Floroiu, managerul public al Instituţiei Prefectului – judeţul Bacău Sorin Ailenei, conducători ai serviciilor publice deconcentrate şi reprezentanţi ai mass-media locală.

Apropierea de sărbătorile pascale, prin specificul acestora, solicită o atenţie specială acordată de autorităţile cu atribuţii în asigurarea liniştii publice şi a siguranţei produselor alimentare comercializate în această perioadă. Luând în considerare faptul că, în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători ale Paştelui de rit catolic şi ortodox şi pe timpul acestora, vor avea loc manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, prefectul Claudiu-Octavian Şerban a solicitat structurilor M.A.I. şi instituţiilor din domeniile sănătate publică şi sanitar-veterinară monitorizarea strictă a organizării evenimentelor de cult în condiţii de siguranţă, a comercializării produselor alimentare şi nealimentare specifice acestor sărbători: „Sunt convins că vigilenţa şi profesionalismul dumneavoastră vor asigura un climat de linişte astfel încât Sărbătorile Pascale să fie trăite în armonie de toţi locuitorii judeţului Bacău. Vă rog să-i asiguraţi încă o dată pe toţi cetăţenii că se iau toate măsurile de siguranţă pentru ca produsele şi serviciile de care vor beneficia să corespundă standardelor medicale şi de calitate. Reiterez că, atunci când poliţistul şi jandarmul sunt în stradă şi pompierul este la post, ne simţim în siguranţă.”

În acest sens, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Ştefan cel Mare” Bacău,, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Bacău „Maior Constantin Ene” şi Poliţia Locală au stabilit modul de acţiune şi dispunerea dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică în zona lăcaşelor de cult şi au adoptat măsuri pentru preîntâmpinarea producerii oricăror evenimente negative, cu precădere pe timpul desfăşurării slujbelor religioase.

Printre măsurile identificate a fi luate la nivel judeţean pot fi enumărate: acţiunea patrulelor mixte în zona rurală, monitorizarea şi intensificarea măsurilor specifice de ordine publică în gări, autogări, pieţe, târguri, oboare, intensificarea acţiunilor de patrulare pe mijloacele de transport în comun pentru combaterea tâlhăriilor şi a furturilor, intensificarea măsurilor de siguranţă luate pe raza staţiunilor turistice, verificarea modului în care se execută paza la obiectivele incluse în itinerariile de patrulare, în special în locaţiile unde se colectează şi se transportă valori monetare –hipermarketuri, bănci, societăţi comerciale.

În paralel, Poliţia Rutieră va asigura prezenţa activă a agenţilor de circulaţie rutieră, la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice precum şi traseele de acces spre aceste zone, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei. Se va intensifica colaborarea cu celelalte structuri, îndeosebi cu cele de ordine publică, pentru prevenirea furturilor auto, combaterea infracţiunii stradale, traficului şi consumului de droguri, prostituţiei şi proxenetismului, identificarea persoanelor urmărite, prevenirea migraţiei ilegale, devalizării autovehiculelor destinate transportului de marfă şi respectarea condiţiilor legale de desfăşurare a activităţilor de picnic.

În perioada 25.03 – 04.05.2013, personalul de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. Constantin Ene” al judeţului Bacău va desfăşura controale tematice privind respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor la lăcaşele de cult.
Pentru evaluarea nivelului de performanţă privind securitatea la incendiu şi stabilirea măsurilor care să asigure funcţionarea în siguranţă pe linia apărării împotriva incendiilor pe timpul controalelor se vor verifica următoarele: documentele specifice privind apărarea împotriva incendiilor, evidenţele specifice apărării împotriva incendiilor, respectarea normelor P.S.I.
Pentru siguranţa sanitar-veterinară a populaţiei şi eliminarea factorilor de risc, în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău (D.S.V.S.A). a fost aprobat un plan de măsuri de supraveghere şi control privind modul de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale.

În acest sens, au fost luate următoarele măsuri concrete: informarea consiliilor locale şi a administraţiei pieţelor asupra măsurilor dispuse de D.S.V.S.A, instruirea şi testarea personalului implicat în efectuarea controalelor oficiale în perioada sărbătorilor pascale, stabilirea de echipe mixte de control operaţional, informarea populaţiei prin mijoace mass-media cu privire la programul de măsuri stabilit de D.S.V.S.A. Bacău şi asupra pericolului consumului de produse din surse neautorizate, identificarea şi verificarea unităţilor de alimentaţie publică, a unităţilor destinate sacrificării mieilor şi a pensiunilor care organizează mese festive, asigurarea permanenţei în pieţele agroalimentare, recepţia de materie primă în unităţile de procesare şi comercializare carne ce se va realiza numai în prezenţa personalului sanitar-veterinar, verificarea stocurilor de produse alimentare din depozitele alimentare şi certificarea produselor care corespund din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentului, confiscarea loturilor de produse care nu realizează cerinţele de siguranţă a alimentului, interzicerea îmbarcării şi transportului de carne în carcasă în mijloace de transport neadecvate, nedezinfectate şi neautorizate sanitar- veterinar.

În aceeaşi direcţie de acţiune, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bacău va iniţia împreună cu celelalte instituţii abilitate controale tematice. Sunt vizate locaţii cu o concentraţie maximă de consumatori: pieţele şi zonele adiacente, supermarketurile, dar şi reţeaua comercială şi distribuitori, urmărindu-se: starea ambalajelor( integritate, etanşeitate ), caracteristicile organoleptice prin verificarea directă, respectarea temperaturilor de păstrare şi expunere, încadrarea în cantitate, volum şi termen, aşa cum sunt impuse sau declarate de producător, modul de informare al consumatorului asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor existente la comercializare, afişarea preţului, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, publicitatea şi modul de prezentare, precum şi supravegherea promoţiilor la produse, în principal la cele specifice sărbătorilor pascale.

În perioada sărbătorilor, C.J.P.C. Bacău va asigura serviciul de permanenţă – preluare reclamaţii telefonice şi echipa de intervenţie pentru cazuri de urgenţă, având ca scop asigurarea unui înalt grad de protecţie şi siguranţă a consumatorului.

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, au fost adoptate următoarele hotărâri: H.C.P. nr. 3/27.03.2013 privind aprobarea Planului comun de acţiuni privind coordonarea acţiunilor de supraveghere şi control a modului de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale pentru eliminarea factorilor de risc asupra sănătăţii populaţiei; H.C.P. nr. 4/27.03.2013 privind aprobarea Planului comun de acţiuni în vederea asigurării ordinii şi liniştii publice în perioada sărbătorilor pascale; H.C.P. nr. 5/27.03.2013 privind aprobarea Calendarului controalelor ce se vor desfăşura la serviciile publice deconcentrate din judeţul Bacău.

Cancelaria Prefectului

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...