duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasul,,In Context |...

,,In Context | Slănic-Moldova”: Au început vizitele de documentare ale artiștilor brazilieni

Proiectul de rezidență artistică internațională ,,In Context | Slănic-Moldova”, la care participă artiști plastici din Brazilia și din România, a debutat săptămâna trecută, cu o primă etapă: documentarea.

După ce miercuri, 28 iunie, a avut loc primirea artiștilor brazilieni de către autoritățile locale, în frunte cu primarul Gheorghe Baciu și echipa proiectului, a urmat în cea de-a doua zi, joi, 29 iunie, un periplu prin decorul mirific al stațiunii Slănic-Moldova, pe un traseu care a început în parcul central și a continuat pe aleea izvoarelor, până la punctul turistic ,,Cascada”, printre raze de soare și câteva picături de ploaie, într-un melanj artistic surprinzător, de efect.

Așa au aflat artiștii invitați despre izvoarele minerale și efectul tămăduitor al acestora, despre clădirile monumentale și personalitățile care și-au pus amprenta asupra stațiunii, precum Costache Conachi, Ion Creangă, Regele Carol I, George Enescu, George Sterian, ș. a., despre poveștile și legendele Slănicului, pline de emoție, autenticitate și romantism.

Cu toții au fost foarte încântați de cele văzute și auzite, această plimbare fiind și una cu caracter documentar, o prospectare a zonei pentru temele lucrărilor pe care artiștii le vor crea și expune pe parcursul șederii lor în această oază de liniște și frumusețe.

Tot în prima zi, la invitația adresată de primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, artiștii brazilieni au vizitat Tabăra Internațională de Artă deschisă la Pensiunea ,,Montana” din Slănic-Moldova, de Clubul ,,Rotary” din Bacău. La această tabără, cu tema „Road to art – Creative art camp 2017” (Drumul spre Artă – Tabăra de creație artistică), au aparticipat 24 de tineri artiști din patru țări, respectiv România, Statele Unite ale Americii, Rusia și Turcia.

Participanții i-au avut alături și la această ediție pe artistul plastic Elvira Cemortan Voloșin și creatoarea de modă Natalia Rahmistriuc, ambele din Republica Moldova, dar și pe Gala Yegen, designer de interior arhitectural și vestimentar și artist plastic, tot moldoveancă de origine, dar acum cetățean turc, care trăiește la Ankara și care este fondatoarea mărcii „Gala Yegen Couture”. Tinerii artiști au creat lucrări de artă sub directa îndrumare a celor trei profesoare, lucrări care la final au fost jurizate și prezentate într-o veritabilă expoziție de artă plastică, dar și într-un spectacol de fashion. De remarcat este faptul că Districtul 2241 România și Republica Moldova al ,,Rotary Club International” ocupă un loc fruntaș în organizarea de tabere pentru noua generație. Acestea sunt tabere care promovează artele tradiționale (precum olăritul și încondeiatul ouălor), tabere de arheologie, Tabăra Internațională de Artă din județul Bacău și altele.

,,După cum ați putut observa și cu alte ocazii, cei care se întorc acasă din astfel de tabere, devin veritabili ambasadori ai României peste hotare, așa cum sperăm să se întâmple și în cazul participanților la prima ediție a evenimentului artistic internațional `In Context | Slănic-Moldova`, a spus artista plastică slăniceană Alina-Georgiana Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.

Vizita artiștilor brazilieni a continuat vineri, 30 iunie, în orașele Târgu-Ocna și Moinești. După ce au luat contact cu centrul orașului-stațiune Târgu-Ocna, cei șapte artiști plastici brazilieni au admirat Biserica ,,Sf. Varvara”, Muzeul Sării și Baza turistică de agrement, toate situate la 240 de metri adâncime, în inima minei de sare ,,Trotuș”. Apoi, aceștia au poposit la Complexul Turistic ,,Creangă” din localitate, unde au gustat din preparatele culinare tradiționale puse la dispoziție de către primitoarele gazde.

A urmat apoi municipiul Moinești, delegația braziliană fiind întâmpinată de Valentin Vieru, primarul localității și de Viorel Florin Costea, expert comunicare și purtător de cuvânt al Primăriei Moinești, cărora li s-au alăturat artiștii plastici moineșteni Elena Lupașcu și Ion Văsâi. Pe întreg traseul vizitei tematice, care a cuprins Primăria Moinești (unde s-a vorbit despre Tristan Tzara și evenimentele legate de fenomenul ,,DADA”), Centrul Cultural ,,Lira”, Parcul Băi, Rezervația naturală ,,Parcul cu pini”, Monumentul ,,DADA”, Galeriile de Artă ,,MansArta ” și ,,Geneza”, artiștii brazilieni au fost însoțiți și de echipa de elevi ai Liceului Teoretic ,,Spiru Haret”, câștigătoare la concursul național ,,Euroscola” 2015 – 2016, sub coordonarea prof. Claudia Apostu.

Documentarea artiștilor brazilieni se va încheia la finalul săptămânii, cu o vizită la Centrul de Cultură ,,Rosetti-Tescanu – George Enescu” de la Tescani, la Tabăra de creație ,,Colonia 21”.
În fapt, un bun prilej de găzduire a interacțiunii dintre artiștii români și artiștii străini, de relaționare, de cunoaștere și închegare a unor trainice legături, care să prefațeze alte proiecte comune de viitor. Vom reveni.

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...