Au trecut câteva zile de la încheierea primei ediții a proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context”, iar ecourile nu s-au stins încă și nici nu se vor stinge, întrucât s-a produs scânteia, iar flacăra s-a aprins… Un proiect menit să revitalizeze stațiunea Slănic-Moldova, să salveze și să repună în circuit ,,Perla Moldovei”, un renume binemeritat, de care aceasta s-a bucurat atâta vreme…
Proiectul ,,In Context Slănic-Moldova”, primul de acest fel implementat într- o stațiune românească, s-a desfășurat în perioada 27 iunie – 27 iulie, sub forma unei rezidențe artistice la care au fost invitați șase artiști din Brazilia, alături de un curator, Daniel Kraichete, director general al Centrului Creativ ,,Porto” din Rio de Janeiro, Brazilia.
Aceștia au realizat 16 lucrări amplasate în cele mai neașteptate locuri din stațiune, inspirate din istoria și geografia orașului, folosind materiale locale, prin practici estetice diverse, de la sculptură, fotografie și instalație, până la performance, artă monumentală și interactivă, realizate cu implicarea publicului. Tema principală a rezidenței din acest an a fost apa, ca sursă și resursă esențială a vieții, a biodiversității planetei, a culturii, memoriei și spiritualității umane, expoziția putând și un nume la fel de sugestiv: ,,Sursa”.
Lucrărilor artiștilor, intrate în patrimoniul stațiunii, sunt unele de natură conceptuală și reprezintă o șlefuire a direcțiilor filosofice care stau în spatele căutărilor și creativității lor. Stațiunea Slănic-Moldova a fost pentru ei, timp de o lună, locul în care au trăit și pe care l-au descoperit dintr-o cu totul altă perspectivă. Lucrând și interacționând cu oamenii de aici, din împrejurimi, dar și cu cei aflați în vizită prin stațiune, artiștii brazilieni au descoperit câte ceva din mentalitățile și particularitățile societății românești, din istoria, tradiția și cultura acestui popor. Invitata specială a evenimentului a fost apreciata artistă americană de origine română, Alexandra Nechita, susținătoare și colaboratoare a proiectului ,,In Context”.
,,După mai mulți ani de căutări, de umblat prin lume după artă și pentru artă, ideea, starea care mi-a încolțit în minte, dar în primul rând în suflet, a fost aceea de a realiza un proiect de rezidență internațională pentru artiști menit să contribuie la îmbunătățirea patrimoniului cultural al stațiunii, al regiunii, și de ce nu, al întregii țări. Este un proiect care se vrea parte a unui fenomen extrem de popular în lumea artei în zilele noastre, la nivel mondial aș spune. Anual, mii de artiști își dedică săptămâni sau luni transmutării practicilor creative în studiouri îndepărtate locurilor de origine, în zone diferite, cu geografie diferită, ca să-și rupă granițele, pentru a se inspira din locuri mai puțin accesibile. Acesta este un un program prin care toți artiștii, toți creativii din lume pot derula activități colaborative cu oameni din alte locuri și din alte culturi, ceea ce mie mi se pare minunat și practic esențial într-o lume a globalizării, în care spiritul de comunitate nu mai există, iar grupurile în care împărtășeam idei au cam dispărut.
Totuși, pentru că am inventat atât de mult, pentru că suntem așa de evoluați, creativitatea nu mai constă în a inventa ceva nou, ci în a rearanja idei mai vechi și a pune laolaltă idei din mai multe unghiuri. Cred foarte tare în genul ăsta de program. Eu am urmat două dintre ele, unul în Brazilia, acum doi ani, la Rio de Janeiro. Acolo am fost pentru o lună și jumătate și am lucrat cu această organizație de artă, cu care am și colaborat pentru proiectul nostru. Pentru mine, experiența aceea a fost atât de intensă, atât de înălțătoare, încât mi-am dat seama că dacă am posibilitatea să ajut, să contribui la un astfel de concept, o voi face cu siguranță. Și iată, visul s-a transformat în realitate”, a spus într-un amplu interviu acordat postului de radio Smart FM, artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, originară din orașul-stațiune Slănic-Moldova.
,,Am realizat astfel un proiect, pe care l-am preluat ca și structură din India, de la grupul de artiști cu care m-am împrietenit acolo. Ei fac această rezidență în nordul Indiei, Patapur cred că se numește statul respectiv. O fac de 12 ani, timp în care au adus acolo 250 de artiști internaționali, care să lucreze cu comunitatea locală într-un sat de 10.000 de locuitori.
O dată ce am văzut proiectul lor și felul în care l-au documentat, mi-am dat seama că se pot face lucruri minunate și că, Slănicul este locul, contextul perfect pentru a găzdui un astfel de program, un loc foarte frumos, cu totul special, care are de toate.
Și pentru că în Brazilia se sărbătorește într-un fel fascinant o zeiță a apelor, dar și pentru că Slănicul practic s-a născut ca și localitate într-o zonă cu multe izvoarele minerale (cu proprietăți speciale pentru diferite afecțiuni), iar noi niciodată nu am sărbătorit apele care dau și redau viață Slănicului și nu numai, ne-am gândit ca prima ediție să fie o celebrare a apei, ca sursă și resursă de viață”, a mai spus artista, ce își dorește printre altele și înființarea unui centru cultural în stațiune, ,,un incubator de creativitate”, care să fie unul dinamic și interactiv și care să găzduiască, nu doar colecția permanentă din cadrul proiectului, ci și lucrări ale altor artiști români și străini.
În contextul celor de mai sus, Alina-Georgiana Teodorescu a fost declarată într-o emisiune a postului de televiziune Antena3, ,,Eroul Zilei”, iar alte posturi TV și publicații scrise au prezentat detalii despre acest eveniment artistic de marcă.
Vom reveni cu prezentarea artiștilor brazilieni, precum și cu o descriere a lucrărilor pe care aceștia le-au realizat în stațiunea Slănic-Moldova.
Romulus-Dan BUSNEA