În judeţul Bacău se circulă până la limita de judeţ pe DN11A şi DN2F iar pe DN2 s-a reluat circulaţia îngreunat

In judeţul Bacău s-au înregistrat temperaturi în scădere faţă de ieri, în această dimineaţă consemnându-se valori minime de până la – 10 °C. Ninsorile s-au diminuat cantitativ pe parcursul nopţii , s-au restrâns ca arie şi vântul a continuat să sufle dinspre nord, local cu intensificări de 50-60 km/h. In prezent, cerul este acoperit, în general înnorat şi ninsoarea a încetat aproape în totalitate.

Pe raza judeţului Bacău se circulă în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor naţionale şi judeţene, până la limita de judeţ, pe un strat bătătorit de zăpadă de 1-3 cm alternat cu sectoare umede.

Este în continuare oprită deplasarea autovehiculelor pe DN 11 A Podu Turcului – Adjud – Bârlad şi DN 2F Bacău – Vaslui, la solicitarea Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din Vrancea şi Vaslui. Datorită viscolului puternic, pe sectoarele de drum DN 2 F Dragomireşti – Ivăneşti şi DN 11 A Podu Turcului – Adjud – Bârlad este îngreunată intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Autovehiculele care se deplasează spre Bârlad pe DN 11 A şi spre Vaslui pe DN 2F sunt oprite în municipiul Bacău, temporar, până la momentul în care se poate relua circulaţia pe raza judeţelor limitrofe.
Circulaţia este posibilă doar pentru riverani, până la limita judeţului Bacău.

La această oră, drumul naţional DN 2 Bacău – Adjud, este redat circulaţiei spre Bucureşti. Se circulă îngreunat şi se lucrează pentru degajarea drumului de zăpadă.

Pe drumurile judeţene este restricţionată circulaţia rutieră pentru autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone pe următoarele drumuri judeţene:

DJ 119: Bacău-Sarata
DJ 252D: N. Bălcescu-Galbeni-Chetriş
DJ 206B: Răcăciuni-Parava
DJ 252D R: Răcăciuni-Pânceşti
DJ 119H: DN2 – Faraoani
DJ 119A: Sascut-Urecheşti
DJ 119A: Sascut-Bereşti
DJ 206A: Podu Turcului-Dealu Morii
DJ 243B: Motoşeni-Vultureni
DJ 207F: Bacău-Săuceşti
DJ 241B: Glodişoarele-Filipeni
La această oră, circulaţia este întreruptă pe următoarele drumuri judeţene:
DJ243B: Parincea-Poieni-Năstăşeni
DJ 119A: Urecheşti-Conţeşti; Sascut-Bereşti
Se circulă în condiţii îngreunate, pe alocuri pe un singur fir pe următoarele drumuri judeţene:
DJ 206: Răcăciuni-Parava-Rădoaia
DJ 207F: DN2-Bereşti Bistriţa
DJ 119H: DN2-Faraoani
DJ 241B: Glodişoarele-Filipeni
DJ 252: DN2-Chetriş
DJ 252C: Dieneţ-Corbasca-Gherdana
DJ 159: Dămieneşti-Călugăreni-Poieni
DJ 119: Sarata-Valea Seacă

Pe toate tronsoanele de drum expuse înzăpezirii sunt filtre ale Serviciului Poliţiei Rutiere care dirijează circulaţia autovehiculelor. Nu este permisă circulaţia autovehiculelor neechipate corespunzător.

În timpul nopţii s-a acţionat pe drumurile naţionale cu 9 răspânditoare cu lamă, pentru curăţarea carosabilului şi împrăştierea de material antiderapant în zonele de risc expuse vântului şi formării poleiului.

Pe drumurile judeţene s-a acţionat cu 15 auto cu răspânditor şi lamă, 8 autogredere, 6 buldoexcavatoare, 3 Wolle şi 5 încărcătoare frontale – pentru curăţarea carosabilului şi împrăştierea de material antiderapant.

Sunt asigurate în totalitate stocurile necesare de material antiderapant şi combustibil.

Comandamentul Operaţional Judeţean este activ şi se monitorizează permanent situaţia drumurilor şi evoluţia vremii, sub coordonarea prefectului Claudiu Octavian Şerban şi a subprefectului Constantin Dorian Pocovnicu.

In municipiile şi localităţile judeţului deocamdată nu au fost semnalate probleme deosebite şi funcţionează în continuare cele 13 spaţii amenajate special pentru persoanele fără adăpost, unde, în special pe timpul nopţii, sunt asigurate condiţii de cazare, hrană şi asistenţa medicală celor aflaţi în dificultate.

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă au acţionat în cursul nopţii pentru preluarea cazurilor medicale sau sociale, astfel, la această oră fiind 9 cazuri sociale sau de hipotermie transportate cu ambulanţe SAJ/SMURD, 3 cazuri sociale prezentate la Unitatea de primiri urgenţe, 4 gravide la termen cazate şi 23 de pacienţi dializaţi spitalizaţi.

Pentru protecţia şi siguranţa cetăţenilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă coordonat de prefectul Claudiu Octavian Şerban a luat măsura închiderii sau restricţionării temporare a drumurilor pe tronsoane scurte pe care s-a intervenit operativ cu utilaje pentru degajarea drumurilor cu echipaje ale Direcţia Regională de Drumuri Naţionale, Serviciului Public de Drumuri Judeţene, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi.

Atragem atenţia conducătorilor auto aflaţi în trafic să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să respecte indicaţiile lucrătorilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne acolo unde este cazul şi situaţia o va impune, pentru prevenirea unor efecte negative ale fenomenelor hidrometeorologice anunţate.

Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze mai întâi în privinţa stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

În următoarele ore va continua să ningă slab. Vântul va sufla cu intensitate scăzută şi va prezenta viteze la rafală de până la 40 – 50 km/h, la limită cu judeţele Vaslui, Vrancea şi Galaţi, motiv pentru care, începând cu ora 10.00, judeţul Bacău intră sub incidenţa codului galben de vânt şi ninsoare viscolită, potrivit atenţionării meteorologice a Serviciului Judeţean de Prognoză a Vremii.

Carmen Cioltan
purtător de cuvânt – Instituţia Prefectului judeţului Bacău