Modul de îngrijire a părului diferă în funcție de cultura individului și de caracteristicile fizice ale părului. Părul poate fi colorat, tuns, bărbierit, îndepărtat cu tratamente precum epilarea cu ceară, zahărul și filetarea. Serviciile de îngrijire a părului sunt oferite în saloane, coafuri și spa-uri de zi, iar produsele sunt disponibile comercial pentru uz casnic.
Epilarea cu laser și electroliză sunt de asemenea disponibile, deși acestea sunt furnizate de către profesioniști autorizați din cabinetele medicale sau spa-uri specializate.Îngrijirea părului și îngrijirea pielii scalpului pot apărea separate, dar sunt de fapt împletite, deoarece părul crește de sub piele.
Părțile vii ale părului (foliculul de păr, rădăcina părului, teaca rădăcinii și glanda sebacee) se află sub piele, în timp ce axul de păr care apare (cuticula care acoperă cortexul și medula) nu are procese vii. Deteriorarea sau modificările aduse axului părului vizibil nu pot fi reparate printr-un proces biologic, deși se pot face multe pentru a îngriji părul și pentru a vă asigura că cuticula rămâne intactă.
Pielea scalpului, la fel ca orice altă piele a corpului, trebuie menținută sănătoasă pentru a asigura un corp sănătos și o producție sănătoasă de păr. Nu toate afecțiunile scalpului sunt rezultatul infecțiilor bacteriene. Unele apar inexplicabil și adesea doar simptomele pot fi tratate pentru gestionarea afecțiunii (exemplu: mătreața).
Există, de asemenea, bacterii care pot afecta părul în sine. Păduchii capului sunt probabil cea mai frecventă afecțiune a părului și a scalpului la nivel mondial. Studiile arată că nu sunt neapărat asociați cu o igienă precară. Studii mai recente dezvăluie că păduchii de cap prosperă, de fapt, în părul curat.
În acest fel, spălarea părului ca termen poate fi un pic înșelătoare, întrucât ceea ce este necesar în producerea și întreținerea sănătoasă a părului este adesea pur și simplu curățarea suprafeței pielii scalpului.
Glandele sebacee din pielea umană produc sebum, care este compus în principal din acizi grași. Sebumul acționează pentru a proteja părul și pielea și poate inhiba creșterea microorganismelor de pe piele. Sebumul contribuie la pH-ul natural ușor acid al pielii undeva între 5 și 6,8 din spectrul de pH. Această substanță uleioasă conferă părului umiditate și strălucire, deoarece călătorește în mod natural pe axul părului și servește ca o substanță protectoare prin împiedicarea părului să se usuce sau să absoarbă cantități excesive de substanțe externe. Sebumul este, de asemenea, distribuit pe axul părului “mecanic” prin periere și pieptănare. Când sebumul este prezent în exces, rădăcinile părului pot părea uleioase, grase și mai întunecate decât în mod normal, iar părul se poate lipi.
Curățarea părului
O modalitate de a distribui uleiurile naturale ale părului prin păr este prin periajul cu o perie naturală. Periile naturale deplasează eficient uleiul de la nivelul scalpului la lungimile și capetele mijlocii ale părului, hrănind aceste părți. Periajul scalpului stimulează, de asemenea, glanda sebacee, care la rândul său produce mai mult sebum.
Când sebumul și transpirația se combină pe suprafața scalpului, ele ajută la crearea mantalei acide, care este propriul strat protector al pielii.
Spălarea părului elimină excesul de transpirație și ulei, precum și produsele nedorite din păr și scalp. Adesea părul este spălat cu șampon, un agent tensioactiv specializat. Șamponul rupe tensiunea superficială a apei, permițând părului să se înmoaie. Aceasta este cunoscută sub denumirea de acțiune de umezire.
Acțiunea de umezire este cauzată de capul moleculei de șampon care atrage apa în axul părului. În schimb, coada moleculei de șampon este atrasă de grăsimea, murdăria și uleiul de pe axul părului. Acțiunea fizică a șamponării face ca grăsimea și murdăria să devină o emulsie care este apoi clătită cu apa.
Aceasta este cunoscută sub denumirea de acțiune emulsionantă. Șampoanele fără sulfat sunt mai puțin dăunătoare părului tratat cu culoare decât șampoanele normale care conțin sulfați. Sulfații îndepărtează uleiurile naturale, precum și vopseaua de păr. Sulfații sunt, de asemenea, responsabili de efectul spumant al șampoanelor. Șampoanele au un pH cuprins între 4 și 6. Șampoanele acide sunt cel mai frecvent tip folosit și mențin sau îmbunătățesc starea părului, întrucât nu umflă arborele de păr și nu îndepărtează uleiurile naturale.
Balsamurile sunt adesea folosite după șamponare pentru a netezi stratul de cuticule al părului, care poate deveni înroșit în timpul procesului fizic de șamponare. Există trei tipuri principale de balsamuri: balsamuri anti-oxidante, care sunt utilizate în principal în saloane după serviciile chimice și previn oxidarea; balsamuri interne, care intră în cortexul părului și ajută la îmbunătățirea stării interne a părului (cunoscut și sub denumirea de tratament pentru păr); și balsamuri exterioare, sau balsamuri de zi cu zi, care netezesc stratul de cuticule, făcând părul strălucitor și neted. De asemenea, balsamurile pot asigura un strat fizic de protecție pentru păr împotriva deteriorărilor fizice și de mediu.
Vârfuri despicate
Capetele despicate, cunoscute formal sub numele de trichoptilosis, apar atunci când cuticula protectoare a fost dezbrăcată de capetele fibrelor de păr.
Această afecțiune implică o divizare longitudinală a fibrei de păr. Orice traumatism chimic sau fizic, cum ar fi căldura, poate duce, în cele din urmă, la capete despicate. În mod obișnuit, fibra de păr deteriorată se împarte în două sau trei șuvițe, iar despicarea poate avea o lungime de doi până la trei centimetri. Capetele despicate sunt cel mai adesea observate în părul lung, dar apar și în părul scurt care nu este în stare bună.
Pe măsură ce părul crește, uleiurile naturale de protecție ale scalpului nu pot ajunge la capetele părului. Capetele sunt considerate bătrâne odată ce ajung la aproximativ 10 centimetri, deoarece au avut o expunere îndelungată la soare, au trecut prin multe șampoane și s-ar putea să fi fost supraîncălzite de uscătoarele de păr și de fierul de călcat fierbinte. Toate acestea au ca rezultat capete uscate, fragile, care sunt predispuse la despicare. Nuanțele rare si lipsa tratamentelor hidratante pot intensifica aceasta afecțiune.
Ruperea și alte probleme
Părul poate fi deteriorat prin expunere chimică, expunere la căldură prelungită sau repetată (prin utilizarea instrumentelor de coafare) și prin îndreptare. Uleiul este dăunător pentru părul dur și pentru scalpul uscat, deoarece afectează hrănirea pentru păr și duce la despicarea și căderea părului. Atunci când părul se comportă într-un mod neobișnuit sau apare o afecțiune a pielii scalpului, este adesea necesar să vizitați nu doar un medic calificat, ci uneori un dermatolog sau un tricholog. Condițiile care necesită acest tip de ajutor profesional includ, dar nu se limitează la, forme de alopecie, tragerea / culesul părului, părul care se lipește drept, puncte negre pe păr și erupții sau arsuri rezultate în urma proceselor chimice. Gelul oferă un aspect strălucitor, dar usucă părul și îl face dur.
Îngrijirea și nutriția părului
Genetica și sănătatea sunt factori ai părului sănătos. Alimentația corectă este importantă pentru sănătatea părului. Partea vie a părului se află sub pielea scalpului, unde rădăcina părului este adăpostită în foliculul pilos. De fiecare dată când un individ are probleme de sănătate din cauza stresului, a traumelor, a medicamentelor de diferite tipuri, a condițiilor medicale cronice sau a condițiilor medicale care vin și apoi se scurg, metale grele din ape și alimente, fumat etc., acestea și multe altele pot afecta părul, creșterea și aspectul său.
În general, consumul unei diete complete care conține proteine, fructe, legume, grăsimi și carbohidrați este important (mai multe vitamine și minerale necesită grăsimi pentru a fi livrate sau absorbite de organism). Orice deficiență va apărea de obicei mai întâi în păr. Un caz ușor de anemie poate provoca și căderea părului. Printre altele, grupul B de vitamine este cel mai important pentru părul sănătos, în special biotina. B5 (acidul pantotenic) oferă părului flexibilitate, rezistență și strălucire și ajută la prevenirea căderii părului. B6 ajută la prevenirea mătreții și poate fi găsită în cereale, gălbenuș de ou și ficat. Vitamina B12 ajută la prevenirea pierderii părului și poate fi găsită în pește, ouă, pui și lapte.
Atunci când corpul este sub tensiune, el repriorizează procesele. De exemplu, organele vitale vor avea întâietate, ceea ce înseamnă că sângele sănătos, oxigenat, nu mai poate alimenta foliculul de păr, ceea ce duce la un păr mai puțin sănătos sau la o scădere a ritmului de creștere. Deși nu toate problemele de creștere a părului provin din malnutriție, aceasta este un simptom valoros în diagnostic.
Parul de scalp crește, în medie, cu o viteză de aproximativ 1,25 centimetri pe lună, iar șampoanele sau vitaminele nu au dovedit că modifică în mod vizibil această rată. Rata de creștere a părului depinde și de faza din ciclul creșterii părului. Viteza creșterii părului variază în funcție de genetică, sex, vârstă, hormoni și poate fi redusă prin deficiență de nutrienți (adică, anorexie, anemie, deficit de zinc) și fluctuații hormonale (adică menopauză, ovare polichistice, boala tiroidă).
Acizii grași esențiali omega-3, proteinele, vitamina B12 și fier, care se găsesc în surse de pește, împiedică un scalp uscat și o culoare plictisitoare a părului. Legumele de culoare verde închis conțin cantități mari de vitamine A și C, care ajută la producerea de sebum și oferă un balsam natural pentru păr. Leguminoasele oferă proteine pentru a ajuta creșterea părului și conțin, de asemenea, fier, zinc și biotină. Biotina funcționează pentru a activa anumite enzime care ajută în metabolismul dioxidului de carbon, precum și proteine, grăsimi și carbohidrați.
O deficiență în aportul de biotină poate provoca părul fragil și poate duce la pierderea părului. Pentru a evita o deficiență, indivizii pot găsi surse de biotină în produse din cereale, ficat, gălbenuș de ou, făină de soia și drojdie. Nucile conțin surse mari de seleniu și de aceea sunt importante pentru un scalp sănătos. Acidul alfa-linolenic și zincul se găsesc și în unele nuci și ajută la condiționarea părului și la prevenirea vărsării părului care poate fi cauzată de lipsa de zinc.
Deficiențele proteice sau proteina de calitate scăzută pot produce păr slab și fragil și, în cele din urmă, pot duce la pierderea culorii părului. Produsele lactate sunt surse bune de calciu, o componentă cheie pentru creșterea părului. O dietă echilibrată este extrem de necesară pentru un scalp sănătos și în plus părul sănătos.