BERD a publicat anunțul pentru achizițiile ce urmează să fie lansate în cadrul proiectului de modernizare a iluminatului stradal și urmează licitația în urma căreia se va selecta societatea care va executa lucrările.
Proiectul de aproximativ 11 milioane de euro include reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat pe 60 de străzi, acoperind 40 km de rețea de iluminat stradal.
Concret, la finalizarea investiției vom avea:
✅ 40 de km de rețea electrică subterană (plus lucrări de subtraversare și refacere a căilor de circulație)
✅ peste 2000 de stâlpi noi pentru iluminat
✅ peste 9000 de aparate de iluminat cu tehnologie LED
✅ peste 5000 de cutii de distribuție pentru stâlpii deja existenți în oraș
✅ sistem central de telegestiune care ne va permite monitorizarea consumului de energie, controlul de la distanță pentru fiecare aparat de iluminat dar și utilizarea energiei pentru alimentarea altor infrastructuri publice
✅ prin iluminatul public inteligent punem bazele altor soluții de tip smart city pe care le avem în implementare (mobilitate, monitorizare video, wi-fi)
Ce beneficii ne aduce acest proiect, dincolo de creșterea siguranței în oraș?
✅ Reducerea cu 30% a cheltuielior cu energia electrică
✅ Reducerea cu 50% a emisiilor de carbon
✅ Reducerea cheltuielilor de reparații și întreținere a echipamentelor
✅ O imagine agreabilă prin amplasarea cablurilor de utilități în subteran
În ultimii 20 de ani s-au modernizat doar 7% din numărul de stâlpi și doar 3% din corpurile de iluminat au fost înlocuite cu tehnologie LED.
Practic, putem spune că inițiativele de modernizare a acestui sistem au fost egale cu zero pentru oraș. Totuși, procentul de 7% de stâlpi înlocuiți ne-a adus ceva – faima celebrului „comision pe stâlp” – model patentat în Bacău.
Starea generală a sistemului de iluminat public este precară atât din punct de vedere al eficienței energetice cât și a stării tehnice. Societatea de Servicii Publice Municipale efectuează anual aproximativ 1600 de intervenții prin care remediază defecțiuni în toate zonele orașului.
Îmi asum faptul că reconstrucția orașului nostru înseamnă, în primul rând, proiecte mai puțin vizibile, mai puțin ,,vandabile”electoral, dar fundamentale pentru funcționarea normală a unei comunități.
Modernizarea iluminatului public, reabilitarea rețelelor de termie sau construcția rezervei de apă, proiecte vitale pentru oraș, trebuiau puse în aplicare cu mult înainte ca eu să ajung primar. Le facem astăzi!
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău